Νότια Κορέα: Διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων παρά το κρύο και το χιόνι

Νότια Κορέα: Διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων παρά το κρύο και το χιόνι Facebook Twitter
φωτ.: Χ
0

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το χιόνι σήμερα στη Σεούλ και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ αλλά και κατά της σύλληψης του παυθέντος προέδρου Γιουν Σοκ-γελ ενώ η πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα φαίνεται να οδεύει προς μία ακόμα αντιπαράθεση.

Με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιουν με τη κατηγορία της στάσης να λήγει τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) αύριο, Δευτέρα, διάφορες ομάδες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κοντά στην επίσημη κατοικία του, κάποιοι ζητώντας την άμεση σύλληψή του και άλλοι διαδηλώνοντας κατά αυτής.

Ο Γιουν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που βρέθηκε αντιμέτωπος με σύλληψη λόγω της αποτυχημένης απόπειράς του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου, κάτι που προκάλεσε πολιτικό χάος στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης του συντηρητικού προέδρου και έχει ανασταλεί η άσκηση των επίσημων καθηκόντων του, ωσότου αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, το αργότερο στα μέσα Ιουνίου, αν πράγματι θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Την Παρασκευή, οι ερευνητές παρεμποδίστηκαν να τον συλλάβουν από την προσωπική προεδρική ασφάλεια του Γιουν και στρατιώτες σε μια αντιπαράθεση που κράτησε έξι ώρες.

Κάποιους από τους διαδηλωτές σήμερα είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Σεούλ ήδη από την νύχτα, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους μείον 5 βαθμούς Κελσίου. Πάνω από 5 εκατοστά χιόνι είχαν στρωθεί σε τμήματα της πρωτεύουσας, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για σφοδρές χιονοπτώσεις.

«Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα θεμέλια της κοινωνίας μας τιμωρώντας τον πρόεδρο που αρνήθηκε το σύνταγμα», δήλωσε ο Γιανγκ Κιουνγκ-σου, επικεφαλής της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων (KCTU), σημαντικού εργατικού συνδικάτου που συμμετείχε στις διαδηλώσεις. «Πρέπει να ρίξουμε τον εγκληματία Γιουν Σοκ-γελ και να τον συλλάβουμε και να τον θέσουμε υπό κράτηση το συντομότερο δυνατόν».

Σε κοντινή απόσταση, υποστηρικτές του Γιουν κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θα πολεμήσουμε για τον Πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ» και «Σταματήστε την κλοπή», μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ όταν εκείνος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χθες, με την αστυνομία να προσπαθεί να διαλύσει τους διαδηλωτές της KCTU που είχαν καταλάβει δρόμους και προκαλούσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορούμενοι για επίθεση κατά αστυνομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Ιράν: «Θα κάψουμε» αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εισβολής - Kλιμάκωση και στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM