Νότια Κορέα: Διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων παρά το κρύο και το χιόνι

Νότια Κορέα: Διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων παρά το κρύο και το χιόνι Facebook Twitter
φωτ.: Χ
0

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το χιόνι σήμερα στη Σεούλ και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ αλλά και κατά της σύλληψης του παυθέντος προέδρου Γιουν Σοκ-γελ ενώ η πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα φαίνεται να οδεύει προς μία ακόμα αντιπαράθεση.

Με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιουν με τη κατηγορία της στάσης να λήγει τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) αύριο, Δευτέρα, διάφορες ομάδες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κοντά στην επίσημη κατοικία του, κάποιοι ζητώντας την άμεση σύλληψή του και άλλοι διαδηλώνοντας κατά αυτής.

Ο Γιουν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που βρέθηκε αντιμέτωπος με σύλληψη λόγω της αποτυχημένης απόπειράς του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου, κάτι που προκάλεσε πολιτικό χάος στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης του συντηρητικού προέδρου και έχει ανασταλεί η άσκηση των επίσημων καθηκόντων του, ωσότου αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, το αργότερο στα μέσα Ιουνίου, αν πράγματι θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Την Παρασκευή, οι ερευνητές παρεμποδίστηκαν να τον συλλάβουν από την προσωπική προεδρική ασφάλεια του Γιουν και στρατιώτες σε μια αντιπαράθεση που κράτησε έξι ώρες.

Κάποιους από τους διαδηλωτές σήμερα είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Σεούλ ήδη από την νύχτα, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους μείον 5 βαθμούς Κελσίου. Πάνω από 5 εκατοστά χιόνι είχαν στρωθεί σε τμήματα της πρωτεύουσας, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για σφοδρές χιονοπτώσεις.

«Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα θεμέλια της κοινωνίας μας τιμωρώντας τον πρόεδρο που αρνήθηκε το σύνταγμα», δήλωσε ο Γιανγκ Κιουνγκ-σου, επικεφαλής της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων (KCTU), σημαντικού εργατικού συνδικάτου που συμμετείχε στις διαδηλώσεις. «Πρέπει να ρίξουμε τον εγκληματία Γιουν Σοκ-γελ και να τον συλλάβουμε και να τον θέσουμε υπό κράτηση το συντομότερο δυνατόν».

Σε κοντινή απόσταση, υποστηρικτές του Γιουν κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θα πολεμήσουμε για τον Πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ» και «Σταματήστε την κλοπή», μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ όταν εκείνος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χθες, με την αστυνομία να προσπαθεί να διαλύσει τους διαδηλωτές της KCTU που είχαν καταλάβει δρόμους και προκαλούσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορούμενοι για επίθεση κατά αστυνομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM