Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν την Σμύρνη φεύγοντας»

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν την Σμύρνη φεύγοντας» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Νέες προκλητικές αναφορές κατά της Ελλάδας καταγράφηκαν χθες βράδυ από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην «Ειδική Συναυλία για την Ημέρα της Νίκης της 30ής Αυγούστου και την παρουσίαση του ύμνου της 100ης επετείου» στο προεδρικό συγκρότημα. Δηλώνοντας ότι «ο Αύγουστος έκλεισε με την επέτειο μιας μεγάλης νίκης που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση του τελευταίου κράτους στην Ανατολία, της τουρκικής Δημοκρατίας», ο Ερντογάν είπε ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τη «μεγάλη επίθεση στις 26 Αυγούστου 1922, με την εντολή που έδωσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «ο ηρωικός στρατός, που διέλυσε μία προς μία τις εχθρικές γραμμές, κατέστρεψε σημαντικό μέρος των ελληνικών δυνάμεων κατοχής με τη μάχη, που έγινε στις 30 Αυγούστου και άνοιξε το δρόμο για τη Σμύρνη». «Ο  Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ», είπε χαρακτηριστικά. 

Λέγοντας ότι «οι τουρκικές σημαίες κυμάτισαν στους ουρανούς της Σμύρνης, η οποία καταστράφηκε και κκάηκε από τον φυγά εχθρό 15 ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης», ο Ερντογάν σημείωσε ότι «ο πόλεμος στο πεδίο κερδήθηκε ενάντια στον εχθρό που μόλυνε την αιώνια πατρίδα της Ανατολίας με ύπουλες φιλοδοξίες και βρώμικες μπότες για σχεδόν 3,5 χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθούν για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την προσεχή Τρίτη επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στην Τουρκία όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Χθες το ΝΑΤΟ απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία για τη μικρασιατική καταστροφή, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση από την Αθήνα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM