NASA: Στοχεύει να νικήσει Κίνα και Ρωσία στον «αγώνα» για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη

NASA: Στοχεύει να νικήσει Κίνα και Ρωσία στον «αγώνα» για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξουν ένα μικρό πυρηνικό εργοστάσιο στην επιφάνεια της Σελήνης πριν η Κίνα και η Ρωσία μπορέσουν να το κάνουν, δήλωσε ο προσωρινός επικεφαλής της NASA στο προσωπικό της διαστημικής υπηρεσίας.

Η NASA θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκτοξεύσει έναν αντιδραστήρα στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2030, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Σον Ντάφι, ο οποίος υπηρετεί ως υπηρεσιακός διοικητής της διαστημικής υπηρεσίας. Πρόκειται για οδηγία προς το προσωπικό της NASA που δόθηκε στις 31 Ιουλίου και η διαστημική υπηρεσία θα πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό μέχρι τα τέλη του 2029, ώστε να πραγματοποιηθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2030.

Η Κίνα και η Ρωσία στοχεύουν να αναπτύξουν έναν αντιδραστήρα στη Σελήνη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 για να τροφοδοτήσουν μια κοινή βάση, δήλωσαν αξιωματούχοι στη Μόσχα και το Πεκίνο.

Η πρώτη χώρα που θα αναπτύξει έναν αντιδραστήρα στη Σελήνη «θα μπορούσε ενδεχομένως να κηρύξει μια ζώνη αποκλεισμού, η οποία θα εμπόδιζε σημαντικά τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταστήσουν μια προγραμματισμένη παρουσία Artemis, αν δεν είναι εκεί πρώτα», προειδοποίησε ο Ντάφι τη NASA.

Η αποστολή Artemis είναι το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης της NASA, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2017. Η NASA θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για προτάσεις στη βιομηχανία εντός 60 ημερών, σύμφωνα με την οδηγία του Ντάφι. Ο αντιδραστήρας θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει τουλάχιστον 100 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την οδηγία. Θα μεταφερθεί σε ένα βαρέως τύπου όχημα προσεδάφισης με ωφέλιμο φορτίο 15 μετρικών τόνων.

Ένας αντιδραστήρας χωρίς ισχύ 100 κιλοβάτ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 80 σπίτια στις ΗΠΑ. Αντίθετα, ο μέσος πυρηνικός αντιδραστήρας στον στόλο των ΗΠΑ μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 700.000 σπίτια. Το πρόγραμμα της NASA, που ονομάζεται Fission Surface Power, θα βασίζεται στην τεχνολογία μικροαντιδραστήρων, σύμφωνα με την οδηγία του Duffy. Ωστόσο, κανένας μικροαντιδραστήρας δεν έχει λάβει άδεια από την Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης, πόσο μάλλον να κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων τον Μάιο που στοχεύουν στην επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων. Η φιλόδοξη οδηγία του Ντάφι έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει απότομες περικοπές στον προϋπολογισμό της NASA.

Ο διαστημικός οργανισμός παραμένει επίσης, χωρίς επικεφαλής που να έχει επικυρωθεί από τη Γερουσία. Ο Τραμπ διόρισε τον Ντάφι ως υπηρεσιακό διοικητή αφού απέσυρε τον αρχικό του υποψήφιο τον Μάιο εν μέσω διαμάχης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX, Έλον Μασκ.

Σημειώνεται πως το Politico ανέφερε πρώτο τα σχέδια του Ντάφι για την εκτόξευση πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη.

Με πληφορορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM