«Μπερδεμένος γέρος, συνωμοσιολόγος»: Ποιος είναι ο Ερρίκος XIII που ήθελε πραξικόπημα στη Γερμανία

«Μπερδεμένος γέρος, συνωμοσιολόγος»: Ποιος είναι ο Ερρίκος XIII που ήθελε πραξικόπημα στη Γερμανία Facebook Twitter
Φωτ: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images
0

Οκτώ στελέχη από την οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ», που είχε ως απώτερο στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος της Γερμανίας δια της βίας σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων ένοπλη εισβολή στο κοινοβούλιο και συλλήψεις πολιτικών, έχουν προφυλακιστεί.

Οι 8 εκ των 25 συλληφθέντων προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για κατάργησης της ισχύουσας κρατικής ελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ.

Μιλώντας στον Τύπο, ο κ. Φρανκ αναφέρθηκε σε μια «τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός», με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας και την θεωρία QAnon. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, επισήμανε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ένα από τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, ένας 71χρονος ο οποίος αυτοαποκαλείται Ερρίκος XIII, πρίγκιπας του Ρους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για αριστοκράτη, απόγονο του οίκου Ρους, μιας οικογένειας που κυβέρνησε τμήματα της Γερμανίας για εκατοντάδες χρόνια. Ο άνδρας φέρεται να ήταν αποφασισμένος να ρίξει την γερμανική κυβέρνηση, επαναφέροντας ημέρες του παρελθόντος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέλη της γενιάς των Ρους τον περιέγραψαν ως «μπερδεμένο γέρο» και συνωμοσιολόγο. Ωστόσο, τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» τον θεωρούσαν μελλοντικό τους ηγέτη.

«Μπερδεμένος γέρος, συνωμοσιολόγος»: Ποιος είναι ο Ερρίκος XIII που ήθελε πραξικόπημα στη Γερμανία Facebook Twitter

Ποιος είναι ο Ερρίκος XIII

Ο Ερρίκος XIII γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1951, με γονείς τον Ερρικό Ι και την πριγκίπισσα Woizlawa Feodora Reuss, η οποία άνηκε σε βασιλική οικογένεια που ενώθηκε με την οικογένεια Ρους.

Ο Ερρίκος XIII παντρεύτηκε την Ιρανή Σούζαν Ντοκ Ζαλαλί, που σήμερα έχει το όνομα πριγκίπισσα Σούζαν Ρους, και απέκτησαν έναν γιο, το 1991, που πήρε το όνομα Ερρίκος XXVIII.

Ο οίκος των Ρους ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα και οι γιοι των ηγεμόνων έλαβαν το όνομα Ερρίκος, θέλοντας να τιμήσουν τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ερρίκο ΣΤ’ που τους χάρισε τίτλους και κτήματα.

Κάθε Ερρίκος λάμβανε έναν αριθμό μετά το όνομά του, ο οποίος κυμαινόταν από το 1 έως το 100 και εν συνεχεία ξεκινούσαν από την αρχή.

Οι Ρους κυβέρνησαν τα κρατίδια Ρους για εκατοντάδες χρόνια μέχρι τη γερμανική επανάσταση του 1918, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της γερμανικής αυτοκρατορίας.

Ο προπάππους του Ερρίκου, ο Ερρίκος XXVII, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εξουσία, όταν το Ρους απορροφήθηκε από το σύγχρονο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, οι απόγονοι της οικογένειας Ρους διατήρησαν μεγάλο μέρος του πλούτου τους, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς κάστρων και παλατιών.

Ένα από αυτά, ένα γοτθικό οίκημα, είναι η προσωπική ιδιοκτησία του Ερρίκου XIII.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MDR, ένα από τα ακίνητα που ανήκουν στον Ερρίκο ΧΙΙΙ, στα οποία έκανε έφοδο σήμερα η αστυνομία, χρησιμεύει ως επαγγελματική διεύθυνση για διάφορες εταιρείες που συνδέονται με μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Λονδίνο, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον σκοπό των «Πολιτών του Ράιχ».

Η Daily Mail σημειώνει ότι δεν θα πρέπει ίσως να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο 71χρονος έγινε μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες των «Πολιτών του Ράιχ».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πριν από τρία χρόνια ο συλληφθείς πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση του Worldwebforum στη Ζυρίχη και επί 15 λεπτά καταφέρθηκε εναντίον της κατάργησης της γερμανικής μοναρχίας και της διάλυσης της επιρροής της οικογένειάς του.

«Μπερδεμένος γέρος, συνωμοσιολόγος»: Ποιος είναι ο Ερρίκος XIII που ήθελε πραξικόπημα στη Γερμανία Facebook Twitter

Ο συλληφθείς περιέγραψε πώς ο προπάππους του αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εξουσία του όταν η Γερμανία έγινε δημοκρατία, πλέκοντας το εγκώμιο εκείνης της της τότε εποχής, όταν οι άνθρωποι που ζούσαν υπό την εξουσία των προγόνων του «ζούσαν ευτυχισμένες ζωές, επειδή οι διοικητικές δομές ήταν απλές και διαφανείς».

«Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά… σε ποιον υποτίθεται ότι πρέπει να απευθυνθείτε σήμερα; Στον βουλευτή σας; Σε τοπικό, ομοσπονδιακό, ευρωπαϊκό επίπεδο; Καλή τύχη!» είχε πει με σαρκαστικό ύφος, προτού κάνει λόγο για επιστροφή σε μια «κυρίαρχη Γερμανία».

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο σημερινός εκπρόσωπος των Ρους, Ερρίκος XIV, δήλωσε στα γερμανικά ΜΜΕ ότι ο 71ρχονος ήταν ένας «μπερδεμένος ηλικιωμένος, που το μόνο που κάνει είναι να ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας», προσθέτοντας ότι είχε αρχίσει να απομακρύνεται από την οικογένειά του πριν από περίπου 14 χρόνια.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ερρίκος XIII είναι ένας από τους πρωτεργάτες των «Πολιτών του Ράιχ» και πιθανώς ένας από τους βασικούς καθοδηγητές και χρηματοδότες του.

Μάλιστα, ο «πρίγκιπας» φέρεται ότι επρόκειτο να διοριστεί ως νέος ηγέτης της Γερμανίας, εάν το εξτρεμιστικό κίνημα πραγματοποιούσε τη σχεδιαζόμενη επίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ