Breaking news

Μουντιάλ 2030- Politico: Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για γήπεδα σε Ελλάδα και Αίγυπτο- Τι θέλει σε αντάλλαγμα

Politico: Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για γήπεδα σε Ελλάδα και Αίγυπτο- Με αντάλλαγμα συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2030 Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή γηπέδων υψηλών προδιαγραφών σε Ελλάδα και Αίγυπτο με αντάλλαγμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της χώρας του Κόλπου να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2030, γράφει το Politico.

Σύμφωνα με το Playbook του Politico, που επικαλείται αξιωματούχο γνώστη της συζήτησης, o πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προχώρησε σε προσφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Σαουδάραβες, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, είναι έτοιμοι να πληρώσουν το κόστος της φιλοξενίας για χάρη της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αν με τη σειρά τους οι δύο χώρες συμφωνήσουν το 75% της διοργάνωσης να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία.

Το σκεπτικό, σύμφωνα με το Playbook του Politico βασίζεται στην ιδέα ότι η προσφορά για τη διοργάνωση του 2030 με κοινή συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας θα καλύπτει 3 ηπείρους, κάτι που θα εξασφαλίζει γεωγραφική ισορροπία.

Αντίθετα, μία προσφορά για τη διοργάνωση του Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου μόνο στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιθανό να αποτύχει μόλις 8 χρόνια από την περσινή διοργάνωση του Κατάρ.

Η διοργάνωση από την άλλη του Παγκοσμίου Κυπέλλου από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν περισσότερο μία προσπάθεια στρατηγικής θέσης ως κέντρο της νέας παγκόσμιας τάξης, παρά το αποκορύφωμα μιας επιθετικής αθλητικής στρατηγικής της χώρας, όπως ανέφερε ειδικός στο Politico.

Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα δέχτηκε αντιδράσεις αναφορικά με την προσφορά για κοινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030 με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Βασική αιτία ήταν το γεγονός ότι Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία, έχουν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών και καταχρήσεων, όπως διακρίσεις κατά των γυναικών, βίαιη μεταχείριση εργατών και βασανιστήρια, ακόμα και δολοφονίες επικριτών της ηγεσίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγραφε τότε το Politico, αναζητούσε τρόπους να εμβαθύνει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, «ως απάντηση στην αρχέγονη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επισκεφθεί το Ριάντ αρκετές φορές ενώ τον Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφθηκε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μετά τις κυρώσεις εναντίον του για την δολοφονία Κασόγκι, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, και η FIFA επιθυμεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με το καθεστώς του Ριάντ.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είχε βρεθεί τον περασμένο Αύγουστο στο Ριάντ για να παρακολουθήσει αγώνα πυγμαχίας στη Τζέντα παρέα με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα.

Τότε οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό ενώ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά FIFA και ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Politico.

Με πληροφορίες του Politico
 

Διεθνή
0

Breaking news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Διεθνή / Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Ένας νεκρός από έκρηξη ελαττωματικού αερόσακου Takata - 58 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – Δείτε ποια μοντέλα της Nissan αφορά η προειδοποίηση
NEWSROOM
Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ.λίρες

Διεθνή / Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ. λίρες

Η προσφορά του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Κρετίνσκι θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και από την βρετανική κυβέρνηση - Στον Κρετίνσκι ανήκει ήδη το 27% της Royal Mail
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Διεθνή / Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μέρος της συστημικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο
NEWSROOM