Μόσχα: Ελπίζουμε σε αποκατάσταση των σχέσεων με ΗΠΑ αλλά χάνεται χρόνος

Μόσχα: Ελπίζουμε σε αποκατάσταση των σχέσεων με ΗΠΑ αλλά χάνεται χρόνος Facebook Twitter
0

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερεί την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια προβλήματα.

 

"Ελπίζουμε πως αργά ή γρήγορα θα αρχίσει η διαδικασία για να έχουμε και πάλι μια κανονική σχέση εργασίας με την Ουάσινγκτον", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

 

"Χάνουμε χρόνο σε ό,τι αφορά την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα που είναι τέτοιας τάξης που ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία μπορούν να επιλύσουν αποτελεσματικά μόνες τους."

 

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας έρευνας στις ΗΠΑ σχετικά με την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως δεν γνωρίζει για τις εκκλήσεις να διεξαχθεί έρευνα και πως είναι εσωτερικό θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε σήμερα, απαντώντας στον επικεφαλής του Πενταγώνου Τζέιμς Μάτις, πως κάθε αμερικανική προσπάθεια διαλόγου με τη Ρωσία "στη βάση μιας σχέσης ισχύος" θα αποτύχει.

 

"Είμαστε έτοιμοι να εγκαθιδρύσουμε μια εταιρική σχέση με το Πεντάγωνο. Όμως οι προσπάθειες να οικοδομηθεί αυτός ο διάλογος πάνω σε μια σχέση ισχύος με τη Ρωσία δεν έχει κανένα μέλλον", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σοϊγκού.

 

Ο ρώσος υπουργός αντιδρούσε σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Τζέιμς Μάτις, ο οποίος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ "πρέπει να είναι ρεαλιστές στις προσδοκίες (τους) και να διασφαλίσουν ότι οι διπλωμάτες (τους) διαπραγματεύονται από θέση ισχύος" με τη Μόσχα.

 

"Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Συμμαχία προσπαθούν να εργαστούν με τη Ρωσία, οφείλουμε την ίδια στιγμή να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας αν η Ρωσία επιλέξει να δράσει αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ενώπιον των ομολόγων του των υπολοίπων 27 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

 

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται πριν από μία συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Μπακού οι αρχηγοί του ρωσικού και του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού.

 

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ θα συζητήσουν "τις τρέχουσες προοπτικές στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες", καθώς και μέσα να αποτραπούν "συμβάντα" ανάμεσα στις ρωσικές και τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια στρατιωτικών δραστηριοτήτων", δήλωσε χθες Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Άμυνας.

 

Η συνάντηση αυτή, η πρώτη από το 2014 μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, γίνεται ενώ ορισμένοι στενοί συνεργάτες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκαν ότι έχουν, ή είχαν σχέσεις, με ρώσους αξιωματούχους.

 

Όμως οι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως δεν πρέπει να δίνεται πολιτική σημασία σε αυτή τη συνάντηση που οι δύο χώρες προσπαθούν να διοργανώσουν εδώ και μήνες.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα προκαλώντας τη δυσαρέσκεια ρεπουμπλικανών αλλά και δημοκρατικών αξιωματούχων που θεωρούν πως η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

 

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος είχε συμφωνήσει στα τέλη Ιανουαρίου, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, "μια αμοιβαία συνεργασία προκειμένου να κατατροπωθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος".

 

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα επιδεινώθηκαν απότομα στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα αυτού που μοιάζει έκτοτε να είναι ένας "Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος" ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ένα τέταρτο του αιώνα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM