Μετά το Μαλί, και ο Νίγηρας διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία λόγω Βάγκνερ

Μετά το Μαλί, και ο Νίγηρας διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία λόγω Βάγκνερ Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη διακοπή «με άμεση ισχύ» των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία, δυο ημέρες μετά το Μαλί, προσάπτοντας στο Κίεβο «υποστήριξη» σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», μετά την πρόσφατη βαριά ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαλί (ΕΔΜα) και Ρώσων συμμάχων τους, προσωπικού της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, σε μάχες με αυτονομιστές Τουαρέγκ και τζιχαντιστές.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα, απόλυτα αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τον λαό του Μαλί, αποφάσισε με πλήρη εθνική κυριαρχία (...) τη διακοπή με άμεση ισχύ των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Δημοκρατία του Νίγηρα και την Ουκρανία», τόνισε ο εκπρόσωπος της, ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν, σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στη δημόσια τηλεόραση.

Στα τέλη Ιουλίου, αυτονομιστές και τζιχαντιστές ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δεκάδες μέλη της Βάγκνερ και στρατιωτικούς του Μαλί σε μάχες στην Τενζαουατέν, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας του Σαχέλ.

Οι ΕΔΜα και η Βάγκνερ παραδέχθηκαν πως υπέστησαν μεγάλες απώλειες, χωρίς πάντως να ανακοινώσουν συγκεκριμένους απολογισμούς.

Επρόκειτο για την πιο βαριά ήττα που έχει υποστεί σε μάχη η Βάγκνερ στην Αφρική, σύμφωνα με αναλυτές.

Αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Αντρίι Γιουσόφ, υπονόησε ότι το Κίεβο έδωσε πληροφορίες στους αντάρτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της επίθεσής τους.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα πληροφορήθηκε προς μεγάλη της κατάπληξη και βαθιά αγανάκτηση τις (...) απαράδεκτες δηλώσεις» του κ. Γιουσόφ, εκπροσώπου της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αμπντραμάν.

Και «αυτές, ακόμη χυδαιότερες, του ουκρανού πρεσβευτή στη Σενεγάλη Γιούρι Πιβοβάροφ, που προσέφερε αδιαμφισβήτητη υποστήριξη στη συμμαχία τρομοκρατικών οργανώσεων που διέπραξε την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση στην Τενζαουατέν» εναντίον των ΕΔΜα, καταδικάζοντας τις ουκρανικές «επιθετικές» ενέργειες, «συνώνυμες της υποστήριξης στη διεθνή τρομοκρατία», κατ’ αυτόν.

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (...) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

Το Μπαμακό μετά τις δηλώσεις αυτές ανακοίνωσε την Κυριακή τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο «με άμεση ισχύ», απόφαση που χαρακτήρισε «βεβιασμένη» και μυωπική η ουκρανική κυβέρνηση.

Το Μαλί, όπως και ο Νίγηρας, όπου κυβερνούν αντίστοιχα ο στρατηγός Ασιμί Γκοϊτά και ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, γύρισαν την πλάτη στη Δύση και προσέγγισαν τη Ρωσία για στρατιωτική υποστήριξη. Έχουν υποδεχθεί ρώσους «εκπαιδευτές».

Το στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα ανήγγειλε χθες πως θα προσφύγει «στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» καταγγέλλοντας την «ουκρανική επιθετικότητα», ενώ στηλίτευσε «τη σιωπή αφρικανικών κρατών και ιδιαίτερα της Αφρικανικής Ένωσης», καλώντας να επιδειχθεί «υπευθυνότητα από πλευράς διεθνούς κοινότητας».

Το Σάββατο, η νέα κυβέρνηση της Σενεγάλης ανακοίνωσε πως κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Ντακάρ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στο Μπαμακό.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM