Ουκρανία και Ρωσία πολεμούν και στο Μάλι

Ουκρανία και Ρωσία πολεμούν και στο Μάλι Facebook Twitter
Τουαρέγκ πανηγυρίζουν αφότου κατέστρεψαν μια ομάδα της Wagner / φωτ.: Χ
0

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε σε ενέδρα που σκότωσε μαχητές της ρωσικής ομάδας Wagner στο Μάλι, τη χώρα της δυτικής Αφρικής, χιλιάδες μίλια μακριά από την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Ένα κανάλι στο Telegram που συνδέεται με την ηγεσία της ρωσικής Wagner τη Δευτέρα παραδέχτηκε ότι η ομάδα είχε υποστεί μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Μάλι την περασμένη εβδομάδα. Ανέφερε ότι η Wagner και οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι είχαν «πολεμήσει σε σκληρές μάχες» σε μια περίοδο πέντε ημερών ενάντια σε έναν συνασπισμό αυτονομιστικών δυνάμεων Τουαρέγκ και ομάδων τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει βαρέα όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βομβιστές αυτοκτονίας. Πολλοί μαχητές της Wagner, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή, του Σεργκέι Σεφτσένκο, σκοτώθηκαν, ανέφερε το κανάλι.

Ο Αντρίι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR της Ουκρανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες, και όχι απλώς πληροφορίες, που επέτρεψαν μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Ρώσων εγκληματιών πολέμου». Ο Γιουσόφ δεν είπε εάν το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό συμμετείχε στις μάχες ή ήταν παρόν στη χώρα. Είπε ότι το πρακτορείο «δεν θα συζητήσει τις λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, αλλά θα υπάρξουν περισσότερα».

Η κυβέρνηση του Μάλι, η οποία μάχεται ενάντια σε διάφορες εξεγέρσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας για περισσότερο από μια δεκαετία, ζήτησε βοήθεια από τη Wagner μετά την ανάληψη της εξουσίας από μια στρατιωτική χούντα το 2020. Τον Μάιο του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον επικεφαλής της Wagner στο Μάλι, κατηγορώντας την ομάδα ότι χρησιμοποιεί τη λειτουργία της εκεί ως αγωγό για στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύεται ότι δραστηριοποιούνται στο Σουδάν, ένα άλλο μέρος όπου τα στρατεύματα της Wagner έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις μάχες, σε ένα επιπλέον σημάδι ότι η μάχη του Κιέβου με τη Μόσχα έχει λάβει παγκόσμια διάσταση.

Η ομάδα Wagner ιδρύθηκε από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, έναν παλιό γνώριμο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δημιούργησε τη μαχητική δύναμη ως τρόπο επέμβασης της Μόσχας σε συγκρούσεις χωρίς επίσημη χρήση του ρωσικού στρατού. Διεξήγαγε πολλές από τις πιο σκληρές μάχες στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας συχνά πρώην κρατούμενους που έλαβαν χάρη με αντάλλαγμα μια θητεία στην πρώτη γραμμή.

«Για τη Μόσχα, οι αφρικανικές χώρες όπου είναι παρούσα η Wagner είναι απλώς μια ζώνη ενδιαφέροντος που της επιτρέπει να αποκτήσει πόρους - χρυσό, διαμάντια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο – και τα χρήματα πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Σερχίι Κούζαν, διευθυντής στο Ουκρανικό Κέντρο Ασφάλειας και Συνεργασίας στο Κίεβο, εξηγώντας γιατί η Ουκρανία μπορεί να θέλει να στοχεύσει τη Wagner στην Αφρική. 

Πρόσθεσε ότι οι επιδρομές είχαν πρόσθετα οφέλη για το Κίεβο: «εκκαθάριση» ορισμένων από τα πιο έμπειρα μαχητικά Wagner και μείωση του συνολικού στρατιωτικού δυναμικού της ομάδας, καθώς και εκδίκηση για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Ένα σημαντικό μέρος των κατεστραμμένων μαχητών απέκτησαν στρατιωτική εμπειρία στην Ουκρανία, όπου διέπραξαν εκατοντάδες ή χιλιάδες εγκλήματα πολέμου… αυτά τα εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν και οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς», είπε ο Κουζάν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM