Μαζική διακοπή IT επηρεάζει αεροπορικές εταιρείες, μέσα ενημέρωσης και τράπεζες

Μαζική διακοπή IT επηρεάζει αεροπορικές εταιρείες, μέσα ενημέρωσης και τράπεζες Facebook Twitter
Μαζική κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων / Φωτ.: ABC News
0

Μια σειρά από αυστραλιανές οργανώσεις - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και αεροπορικών εταιρειών - έχουν αναφέρει ότι έχουν πληγεί από μια μαζική διακοπή IT, με αποτέλεσμα να σημειώνεται κατάρρευση των συστημάτων τους. 

Οι πτήσεις έχουν ανασταλεί στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, τα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζουν χάος στα ταμεία, και τα τηλεοπτικά δίκτυα προσπαθούν με δυσκολία να παραμείνουν στον αέρα καθώς τα αυτόματα συστήματα, τα γραφικά και οι υπολογιστές έχουν αποτύχει.

Μερικές ώρες πριν η Αυστραλία επηρεαστεί σοβαρά, μερικές αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ ανέφεραν επίσης καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων λόγω προβλημάτων IT.

Η αιτία της διακοπής δεν είναι σαφής, αλλά πολλοί από όσους έχουν επηρεαστεί την έχουν συνδέσει με τα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών της Microsoft.

H Microsoft ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας. «Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα», αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο Twitter.

Στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, οι πληροφορίες εξαφανίστηκαν από τους πίνακες αναχωρήσεων. Σε ανακοίνωση προς τους επιβάτες στον εσωτερικό τερματικό σταθμό, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Jetstar δήλωσε ότι ένα «πρόβλημα με τη Microsoft» σήμαινε ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει check-in επιβατών ή να επιβιβάσει πτήσεις. Η Virgin Australia έχει επίσης ενημερώσει τους ταξιδιώτες της ότι υπήρξε «συνολική αναστολή» πτήσεων.

Χρήστες των κοινωνικών μέσων έχουν αναφέρει ουρές σε καταστήματα όπως η Woolworths, με τα συστήματα πληρωμών να έχουν πέσει. Η αυστραλιανή ιστοσελίδα αναφορών διακοπών Downdetector δείχνει προβλήματα που αναφέρονται από την Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telstra, την Google και άλλες.

Σε δήλωσή της, η αυστραλιανή αρχή κυβερνοασφάλειας είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για περιστατικό κυβερνοασφάλειας.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες μας είναι ότι αυτή η διακοπή σχετίζεται με ένα τεχνικό πρόβλημα με μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτου μέρους που χρησιμοποιείται από τις επηρεαζόμενες εταιρείες,» ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι η διακοπή φαίνεται να σχετίζεται με ένα πρόβλημα στην παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, και η αρμόδια αρχή κυβερνοασφάλειας της χώρας είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση.

Η Reuters ανέφερε πηγές που λένε ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου υπέστη διακοπή, ενώ αξιωματούχοι της Αλάσκας δήλωσαν ότι πολλά κέντρα κλήσεων 911 και μη επείγουσας ανάγκης δεν λειτουργούν σωστά.
 

Με πληροφορίες από ΒBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM