Απεργία την Πρωτομαγιά

Λουκασένκο: Ο «τελευταίος δικτάτορας» της Ευρώπης απολαμβάνει την στήριξη της Ρωσίας

Λουκασένκο: Ο «τελευταίος δικτάτορας» της Ευρώπης απολαμβάνει την στήριξη της Ρωσίας Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τον Αύγουστο του 2020 ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυριζόταν πως είχε κερδίσει για έκτη συνεχόμενη φορά τις εκλογές, και μάλιστα με ποσοστό που ξεπερνούσε το 80%. Στη χώρα ξέσπασαν αμέσως ταραχές και διώξεις «αντιφρονούντων»

Με την ανακοίνωση των αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων, ένα μαζικό κύμα διαμαρτυρίας συγκλόνισε την χώρα και χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Μινσκ, καταγγέλλοντας νοθεία. Οι συγκεντρώσεις κατά του Λουκασένκο, που παραμένει στην εξουσία από το 1994, διοργανώνονταν παρά τις δυνάμεις καταστολής, για περίπου έναν μήνα. 

Εικόνες από εκείνη την περίοδο είναι χαρακτηριστικές των ταραχών αλλά και της νοοτροπίας του Λουκασένκο: κρατώντας ένα αυτόματο όπλο στο χέρι, ο πρόεδρος της Λευκορωσία ευχαριστεί ένοπλους αξιωματικούς για την ασφάλεια που του παρέχουν, και η οποία τον διατηρεί στην εξουσία, με τους φρουρούς να τον ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Μέσα σε ελάχιστες ημέρες περίπου 35.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν ως «αντιφρονούντες» και δεκάδες εξ αυτών καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Ο Προτασέβιτς ήταν μόλις ένας από τους δημοσιογράφους που κατήγγειλε τις βίαιες μεθόδους του Λουκασένκο. Στην πτήση της Ryanair από την Αθήνα για τη Λιθουανία, πράκτορες παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο που τελικά συνελήφθη μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στο Μινσκ. 

Ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που αναγνώρισαν το τελευταίο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που προσέφερε και οικονομική «ένεση» ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στη Λευκορωσία. Το Μινσκ επωφελείται από το ρωσικό χρήμα και η Μόσχα διατηρεί την πολιτική επιρροή - πολλοί αναλυτές μιλούν και για άτυπη «κυριαρχία» - στη Λευκορωσία. 

Από το 1994, η κυβέρνηση του Λουκασένκο έχει αλλάξει το σύνταγμα της χώρας 3 φορές για να επιτρέπεται η επανεκλογή του ίδιου στην εξουσία.  Κατά τον πόλεμο στο Κόσοβο το 1999 ο Λουκασένκο είχε προτείνει στον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να προσχωρήσει η Γιουγκοσλαβία στην Ένωση Ρωσίας και Λευκορωσίας. 

Ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως χαρακτηρίζεται στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας του, δεν κρύβει τις ομοφοβικές απόψεις του και στο παρελθόν είχε βάλει δημοσίως στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. «Ό,τι και να είναι, ροζ ή μπλε αυτός που φώναζε δικτατορία, μόλις τον άκουσα σκέφτηκα «καλύτερα δικτάτορας παρά γκέι, αλλά ο Θεός θα τον κρίνει», δήλωνε ο Λουκασένκο, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. 

Πέρυσι τον Μάρτιο, είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει και τον κίνδυνο του κορωνοϊού. «Δεν υπάρχουν ιοί εδώ. Μήπως είδες κάποιον από τους ιούς να πετά στον αέρα;» έλεγε σε δημοσιογράφο μπροστά στην κάμερα. 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ