Λ. Οίκος: Καμία ενημέρωση περί ρωσικών αμοιβών σε Αφγανούς για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες

Λ. Οίκος: Καμία ενημέρωση περί ρωσικών αμοιβών σε Αφγανούς για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερωθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών για αμοιβές της Ρωσίας σε Αφγανούς μαχητές, προκειμένου να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες ή άλλους των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο αντιπρόεδρος έχουν ενημερωθεί για τις λεγόμενες ρωσικές αμοιβές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΈνανι, χαρακτηρίζοντας ανακριβές το σχετικό δημοσίευμα των New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν πριν από μήνες στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα προσέφερε αμοιβές σε μαχητές που συνδέονται με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να διαπράττουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Πίσω από αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν η μονάδα 29155 της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στους ΝΥΤ ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για αυτά τα συμπεράσματα, όπως και ότι αυτά συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας στα τέλη Μαρτίου.

«Αυτές οι αβάσιμες πληροφορίες από μη κατονομαζόμενες πηγές που αναφέρουν πως η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν είχαν αποτέλεσμα να γίνουν ήδη άμεσες απειλές κατά τη ζωής υπαλλήλων των ρωσικών πρεσβειών στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Ακόμη, κάλεσε τους NYT να «πάψουν να κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις» και ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να «λάβουν αποτελεσματικά μέτρα» για να εγγυηθούν την ασφάλεια του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού.

Οι Ταλιμπάν επίσης διέψευσαν το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι: «Ο ιερός πόλεμος που διεξάγει εδώ και 19 χρόνια το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. έτσι αποκαλούσε το Αφγανιστάν το καθεστώς των Ταλιμπάν από το 1996 ως το 2001) δεν έχει καμία σχέση με τα δώρα οποιασδήποτε υπηρεσίας πληροφοριών ή ξένης χώρας». Παράλληλα διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συμφωνία που υπέγραψαν στη Ντόχα με τους απεσταλμένους της Ουάσινγκτον την 29η Φεβρουαρίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα σταματήσουν να επιτίθενται στις ξένες δυνάμεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των τελευταίων πριν από την άνοιξη του 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, dpa

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ