NYT: Η Ρωσία πλήρωνε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες

NYT: Η Ρωσία πλήρωνε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU) κρυφά πρόσφερε αμοιβές σε μαχητές που συνδέονται με τους Ταλιμπάν, για να σκοτώσουν στρατιώτες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και Αμερικανούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Οι ΗΠΑ κατέληξαν πριν από μήνες ότι η εν λόγω ρωσική υπηρεσία, που έχει συνδεθεί με απόπειρες δολοφονιών και άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, είχε προσφέρει αμοιβές για επιτυχείς επιθέσεις που έγιναν πέρυσι.

Ισλαμιστές μαχητές, ή εγκληματικά στοιχεία που συνδέονται στενά με αυτούς, θεωρείται ότι πήραν κάποιες από αυτές τις αμοιβές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ. Η μονάδα 29155 της GRU εκτιμάται ότι είναι πίσω από αυτό το σχέδιο. Είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί οι θάνατοι θεωρούνται ύποπτοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για αυτά τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών και το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συζήτησε το θέμα σε συνάντηση στα τέλη Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν μία λίστα πιθανών επιλογών, ξεκινώντας από διάβημα στη Μόσχα, με την απαίτηση να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, έως και την κλιμάκωση σε μία σειρά από κυρώσεις ή άλλα αντίποινα. Αλλά ο Λευκός Οίκος ακόμη δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση για κάτι από αυτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει γνώση αυτών των κατηγοριών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν κάποιος τις διατυπώσεις, θα απαντήσουμε», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουζαχίντ, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέση με οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών και έκανε λόγο για προσπάθεια δυσφήμησης.

«Οι συμφωνίες αυτού του είδους με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δεν έχουν βάση. Οι στοχευμένες δολοφονίες μας γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και τις κάναμε με δικούς μας πόρους. Αυτό άλλαξε έπειτα από τη συμφωνία μας με τους Αμερικανούς και οι ζωές τους είναι ασφαλείς, δεν τους επιτιθέμεθα», συμπλήρωσε.

Η εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λέγεται πως βασίζεται- τουλάχιστον εν μέρει- σε ανακρίσεις Αφγανών μαχητών και εγκληματιών που έχουν συλληφθεί. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους ΝΥΤ δεν εξήγησαν τους μηχανισμούς της ρωσικής επιχείρησης, όπως το πώς επιλέγονταν οι στόχοι ή με ποιο τρόπο άλλαζαν χέρια τα χρήματα. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν Ρώσοι είχαν αναπτυχθεί εντός του Αφγανιστάν ή αν συναντιούνταν αλλού με τους Ταλιμπάν.

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λέγεται ότι είναι βέβαιοι για το ότι οι Ρώσοι πρόσφεραν και πλήρωναν αμοιβές σε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς, είναι αβέβαιοι για το από πόσο ψηλά στις τάξεις της ρωσικής κυβέρνησης είχε δοθεί η εντολή για αυτή την επιχείρηση ή ποιος ήταν ο στόχος της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM