Κυνηγοί παιδόφιλων στην Ολλανδία: Τους βρίσκουν σε chatrooms, δίνουν ραντεβού και τους ξυλοκοπούν

Κυνηγοί παιδόφιλων στην Ολλανδία: Τους βρίσκουν σε chatrooms, δίνουν ραντεβού και τους ξυλοκοπούν Facebook Twitter
iStock
0

Οι πολιτοφυλακές «αγρυπνούν», εντοπίζουν ύποπτους για παιδοφιλία, μέσω διαδικτύου, τους παρασύρουν σε δήθεν ραντεβού, τους περικυκλώνουν και τους ξυλοκοπούν. 


Ο 73χρονος συνταξιούχος Γιαν ήταν αγαπητός στη γειτονιά όπου έμενε στο Αρνχάιμ στην Ολλανδία. Ο τρόμος στην περιοχή ήταν μεγάλος όταν σωριάστηκε μπροστά στο σπίτι του, τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους, μετά από ξυλοδαρμό. Ο πρώην δάσκαλος υπέκυψε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο στα τραύματά του. Γείτονες τοποθέτησαν μπροστά από το σπίτι του λουλούδια και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Οι έξι ύποπτοι συνελήφθησαν γρήγορα, ο νεότερος ήταν 15 ετών.

Τον σκότωσαν οι λεγόμενοι «κυνηγοί παιδόφιλων». Είχαν στήσει παγίδα στον άνδρα, όπως παραδέχθηκαν. Σε ένα chatroom για ομοφυλόφιλους στο διαδίκτυο παρουσιάστηκαν με ψεύτικο προφίλ παριστάνοντας ένα ανήλικο αγόρι, δίνοντας ραντεβού με τον 73χρονο, με ξεκάθαρα σεξουαλικό χαρακτήρα. Στο σημείο συνάντησης θα τον εξανάγκαζαν να παραδεχτεί τα κίνητρά του, όπως κατέθεσαν αργότερα. Η υπόθεση έληξε όμως με το θάνατο του συνταξιούχου.


Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση: Οι πολιτοφυλακές κυνηγών παιδοφίλων, όπως αποκαλούνται, πληθαίνουν. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 η αστυνομία κατέγραψε 250 τέτοιες υποθέσεις. «Ένας αριθμός εξαιρετικά μεγάλος», σύμφωνα με τον Σίμεν Κλοκ, εκπρόσωπο της αστυνομίας για την ανατολική Ολλανδία.

Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα η αστυνομία κατέγραψε τρεις υποθέσεις. Οι άντρες ήταν πάντα κάποιοι που ήθελαν να συνευρεθούν ερωτικά με παιδιά, οι δράστες τούς έστηναν παγίδα και τους ξυλοκοπούσαν. Ο αριθμός των περιπτώσεων που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι πιθανώς πολύ υψηλός, καθώς πολλοί από τους στόχους δεν μιλάνε από ντροπή, φόβο ή επειδή εκβιάζονται.


Οι λόγοι για την αύξηση της αυτοδικίας λόγω της παιδοφιλίας είναι πολλοί. Τον περασμένο Αύγουστο μια ανακοίνωση πάρτυ για παιδόφιλους προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Τότε αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπως για παράδειγμα ότι μια ομάδα ελίτ χρησιμοποιεί παιδιά σε σατανιστικές τελετές. «Εκτός αυτού, οι άνθρωποι έχουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού περισσότερο χρόνο και βαριούνται», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης ενός από τους φερόμενους ως δράστες.


Ο τρόπος δράσης των «κυνηγών παιδοφίλων» είναι σταθερός: αναζητούν ομοϊδεάτες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ομάδες ονομάζονται pedohunter 2.0, pedohuntgooi ή jager030. Μερικές ομάδες έχουν χιλιάδες ακόλουθους και τα βίντεο που αναρτούν μεταδίδονται αστραπιαία. Κίνητρό τους είναι η προστασία των παιδιών, όπως λένε. «Για εμάς το σημαντικό είναι τα παιδιά», λέει ο 27χρονος Μαξ Βίγνεν, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια ομάδα στο Άμστερνταμ. «Κάτι τέτοιοι τύποι καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών», τονίζει ο νεαρός, πατέρας και ο ίδιος δυο παιδιών.


Όποιος έχει υποψίες να πηγαίνει στην αστυνομία

Σε διάφορα βίντεο, οι ομάδες αυτές εμφανίζονται με στρατιωτικές στολές να περικυκλώνουν τα θυματά τους και να τα εξαναγκάζουν να μιλήσουν. Κάποιοι καλούν μετά την αστυνομία. Όλα αυτά τα βιντεοσκοπούν και τα ανεβάζουν στο διαδίκτυο.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι ομάδες αυτές στήνουν εύκολα παγίδες μέσω διαδικτύου, κάποιες φορές για να εκβιάσουν και να αποσπάσουν χρήματα από μία «εύκολη λεία». Η αστυνομία έρχεται συχνά αντιμέτωπη με ομάδες που επιχειρούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Τις περισσότερες φορές οι υποτιθέμενες αποδείξεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο. Ο Τζον Λούκας, ανώτερος εισαγγελέας, τονίζει πως όποιος έχει υποψίες για αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να προσφεύγει στην αστυνομία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM