Το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα ξεκινά στις 7 Μαΐου και, αν και δεν υπάρχουν επίσημοι υποψήφιοι, έξι καρδινάλιοι θεωρείται ότι προηγούνται στην κούρσα διαδοχής.
Την επόμενη Τετάρτη, 7 Μαΐου, 133 καρδινάλιοι-εκλέκτορες θα κλειστούν στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, προκειμένου να ξεκινήσουν τη μυστική διαδικασία εκλογής του νέου Επισκόπου Ρώμης, το κονκλάβιο.
Παρότι μεγάλο μέρος της διαδικασίας περιβάλλεται από μυστικότητα, είναι γνωστό ότι πραγματοποιούνται έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας ημερησίως, έως ότου ένας καρδινάλιος συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων. Η διαδικασία εκτείνεται συνήθως από 15 έως 20 ημέρες, αν και αυτή τη φορά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς να είναι πιο σύντομη.
Καθώς πλησιάζει το κρίσιμο κονκλάβιο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε έξι εξέχουσες προσωπικότητες της Καθολικής Εκκλησίας. Από τη Ρώμη και τη Βουδαπέστη μέχρι το Κονγκό και τη Μανίλα, οι καρδινάλιοι Πιέτρο Παρόλιν, Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, Φρίντολιν Αμπόνγκο, Ματέο Ζούπι, Πέτερ Έρντο και Ζαν-Μαρκ Αβελίν εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου. Κάθε υποψηφιότητα αντανακλά διαφορετικό θεολογικό ρεύμα, γεωγραφική εκπροσώπηση και εκκλησιαστική στρατηγική, συνθέτοντας μια προεκλογική παπική σκηνή εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ποιο είναι το προφίλ των έξι καρδιναλίων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν
Ο 70χρονος Παρόλιν είναι βετεράνος της διπλωματίας του Βατικανού και διετέλεσε γραμματέας του κράτους της Αγίας Έδρας, ουσιαστικά πρωθυπουργός της. Αν και στενά συνδεδεμένος με την παπική θητεία του Φραγκίσκου, διατηρεί πιο σεμνή προσωπικότητα και μετριοπαθή ηγετική προσέγγιση.
Επέβλεψε την αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ Βατικανού και Κίνας για τον διορισμό επισκόπων, ενώ είχε εμπλοκή —αν και δεν κατηγορήθηκε— στην αποτυχημένη επένδυση της Αγίας Έδρας σε ακίνητο στο Λονδίνο, που οδήγησε σε απώλειες εκατομμυρίων.
Έχοντας χειροτονηθεί το 1980, υπηρέτησε για σύντομο διάστημα ως εφημέριος πριν ενταχθεί στη διπλωματική υπηρεσία του Βατικανού. Αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος Ιταλός Πάπας μετά από τρεις διαδοχικούς προκατόχους από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Αργεντινή.

Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε
Ο 67χρονος Τάγκλε, πρώην αρχιεπίσκοπος Μανίλας, φέρεται ως πιθανός πρώτος Ασιάτης Πάπας. Έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο γραφείο ευαγγελισμού του Βατικανού, υπεύθυνο για τις εκκλησίες της Ασίας και της Αφρικής.
Είναι δημοφιλής, καλός επικοινωνιακός και εκπαιδευτικός, με ποιμαντική και διοικητική εμπειρία. Παρότι συγκαταλέγεται στους νεότερους υποψήφιους, το προφίλ του αντικατοπτρίζει την προοπτική ενός Πάπα σε μακρά θητεία.

Καρδινάλιος Φρίντολιν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου
Σε ηλικία 65 ετών, ο Αμπόνγκο, αρχιεπίσκοπος Κινσάσα, εκπροσωπεί την αφρικανική Καθολική Εκκλησία, η οποία γνωρίζει ταχύτερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Είναι γνωστός για τη συντηρητική του στάση και τη δημόσια διαφωνία του με την απόφαση του Φραγκίσκου να επιτραπούν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια.
Έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της γραφειοκρατίας του Βατικανού και χαίρει σεβασμού στην αφρικανική ιεραρχία. Η επιρροή του εκτείνεται σε όλη την ήπειρο.

Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι
Ο 69χρονος Ζούπι είναι Ιταλός αρχιεπίσκοπος Μπολόνιας, με ρίζες στην κοινότητα Sant’Egidio, που διακρίνεται για την κοινωνική της δράση και τη διαθρησκευτική συνεργασία. Αναδείχθηκε μέσα από το μοντέλο ποιμαντικής του δρόμου και χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης από τον Φραγκίσκο.
Ως ειρηνευτικός απεσταλμένος, μετέβη στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σχετική νεότητα του μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, ωστόσο θεωρείται φυσικός συνεχιστής του οράματος Φραγκίσκου για μια Εκκλησία κοντά στους περιθωριοποιημένους.

Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο
Ο 72χρονος Ούγγρος καρδινάλιος θεωρείται από τους κορυφαίους υποψήφιους του συντηρητικού μπλοκ. Έχει θεολογική και νομική κατάρτιση, υπηρετεί ως αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης και είναι γνωστός για την υποστήριξή του στις παραδοσιακές θέσεις της Εκκλησίας, μεταξύ άλλων κατά των γάμων ομοφύλων και της Θείας Κοινωνίας σε διαζευγμένους.
Αν και διατηρεί σχέσεις με τη δεξιά ουγγρική κυβέρνηση, έχει αποφύγει δημόσια σχόλια για τις πιο διχαστικές της πολιτικές. Το προφίλ του παραπέμπει σε έναν Πάπα που θα επαναφέρει την Εκκλησία σε θεολογική αυστηρότητα και παραδοσιακή μορφή διοίκησης.

Καρδινάλιος Ζαν-Μαρκ Αβελίν
Ο Καρδινάλιος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, προερχόμενος από τη Μασσαλία της Γαλλίας, έχει εδώ και χρόνια κερδίσει το προσωνύμιο «Ιωάννης ΚΔ΄» — ένας υπαινιγμός στην εξωτερική του ομοιότητα με τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄, αγαπητό σε πολλούς προοδευτικούς Καθολικούς για το άνοιγμά του προς τη νεωτερικότητα. Τώρα, οι υποστηρικτές του ελπίζουν πως το παρατσούκλι αυτό θα αποδειχθεί προφητικό. Σήμερα, σε ηλικία 66 ετών, ο Αβελίν ηγείται της γαλλικής επισκοπικής συνδιάσκεψης.
Ένα σημαντικό μέρος της ιερατικής του διαδρομής έχει αφιερωθεί στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών, κυρίως στη Μασσαλία — μια πόλη-σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκευτικών παραδόσεων, αλλά και πόλη με κοινωνικά προβλήματα, φτώχεια και εγκληματικότητα.

Με πληροφορίες από Associated Press, New York Times