Κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Χεζμπολάχ προαναγγέλλει ο Νετανιάχου

Κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Χεζμπολάχ προαναγγέλλει ο Νετανιάχου Facebook Twitter
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome αναχαιτίζει πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τον νότιο Λίβανο - Φωτ.: EPA
0

Το ενδεχόμενο ενός πολέμου πλήρους κλίμακας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ενισχύεται, καθώς και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες εβδομάδες.  

Η Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και ρουκέτες, πλήττοντας σημαντικές ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το Ισραήλ, επίσης, έχει εντείνει τις επιθέσεις του στοχεύοντας εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βαθιά μέσα στην κοιλάδα Μπεκάα του νότιου Λιβάνου, καθώς και ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της οργάνωσης. Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας των καταιγισμών ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Σε σημερινές δηλώσεις του, στο πλαίσιο περιοδείας ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο να αναλάβει ισχυρή δράση».  

«Στην αρχή του πολέμου, είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια τόσο στο νότο όσο και στο βορρά - και θα το κάνουμε» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από συνάντηση με δυνάμεις ασφαλείας και πυροσβέστες που σταθμεύουν στην περιοχή, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Arutz Sheva. «Όποιος νομίζει ότι θα μας κάνει κακό και θα καθόμαστε άπραγοι, κάνει μεγάλο λάθος», είπε ο Νετανιάχου. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ προέτρεψε σε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λέγοντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στα βόρεια σύνορα. «Όλα τα προπύργια της Χεζμπολάχ πρέπει να καούν και να καταστραφούν. Πόλεμος!», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), σχολιάζοντας τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει στο βόρειο Ισραήλ τα πλήγματα της Χεζμπολάχ.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες περιοχές του Ισραήλ να δέχονται επιθέσεις και να εκκενώνονται, ενώ στον Λίβανο επικρατεί ειρήνη», υποστήριξε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κατά την επίσκεψή του στην Κιριάτ Σμόνα. Η συγκεκριμένη πόλη, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, δέχεται συχνά επιθέσεις από το έδαφος του Λιβάνου.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 455 ανθρώπων, εκ των οποίων έχει επιβεβαιωθεί πως 89 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Στο ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι, 14 στρατιωτικοί και 11 άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM