Κλειστά από σήμερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ -Μέρκελ: Να διαφυλαχθεί η διακίνηση εμπορευμάτων

Κλειστά από σήμερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ -Μέρκελ: Να διαφυλαχθεί η διακίνηση εμπορευμάτων Facebook Twitter
0

Κλειστά είναι από σήμερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε όλα τα «μη απαραίτητα» ταξίδια από τρίτες χώρες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Η απόφαση ελήφθη κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη και τέθηκε σε εφαρμογή από τα ξημερώματα. Πλέον, θα επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ μόνο σε αγαθά, ιατρικό εξοπλισμό και σε κάποιους ανθρώπους που κρίνονται απαραίτητοι στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το μέτρο αυτό θα μείνει σε ισχύ για 30 ημέρες, ενώ δεν θα εφαρμοστεί για τη Βρετανία, παρά το Brexit, λόγω της μεταβατικής περιόδου. Επίσης εξαίρεση αποτελούν η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι με το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων τα μέλη της ΕΕ θα είναι διατεθειμένα να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα που έχουν κλείσει κάποιες χώρες- ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία- επιχειρώντας να διαχειριστούν την κρίση.

Στο χέρι της κάθε χώρας η εφαρμογή

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.

«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε.

«Ο κορωνοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Μέρκελ: Να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Δεν θα πρέπει να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε γειτονική χώρα, σημείωσε η Καγκελάριος, αναφέροντας ως παράδειγμα τους γιατρούς και νοσηλευτές της Γερμανίας που εργάζονται στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται κανονικά.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία, η Μέρκελ διέψευσε τις φήμες για έλλειψη μετρητών. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά. Αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη», δήλωσε η καγκελάριος. Στη Γερμανία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 8.600 και οι νεκροί ανέρχονται σε 23.

Χθες συμφωνήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με αυτό, κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι και κέντρα αποκατάστασης ασθενών θα μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων κλινών.

Σκοπός είναι επίσης ο διπλασιασμός του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα στην Γερμανία υπάρχουν 28.000 κλίνες ΜΕΘ.

Τι δήλωσε ο Χαρδαλιάς

Ανακοινώσεις έκανε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνονται ότι «δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια».

«Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες» πρόσθεσε. Όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνίσταται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM