Κηδεία Ισμαΐλ Χανίγια: Υπό τον Αλί Χαμενεΐ οι προσευχές - «Θάνατος στο Ισραήλ», φωνάζει το πλήθος

Κηδεία Ισμαΐλ Χανίγια: Υπό τον Αλί Χαμενεΐ οι προσευχές - «Θάνατος στο Ισραήλ», φωνάζει το πλήθος Facebook Twitter
0

Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαΐλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν.

Πλήθος σε πένθος - αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς στα χέρια - συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης για την κηδεία του Ισμαΐλ Χανίγια ο οποίος σκοτώθηκε από καλοσχεδιασμένο χτύπημα ακριβείας με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο ενώ βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρά του σε κτήριο της Τεχεράνης.

Το πλήθος φωνάζει ρυθμικά «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική», εκφράζοντας οργή για τη δολοφονία Χανίγια. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα ηγηθεί της προσευχής στην Τεχεράνη πριν από την ταφή του αύριο στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ζούσε κατά κύριο λόγο το τελευταίο διάστημα.

Ο Χαμενεΐ έχει απειλήσει με «σκληρή τιμωρία» για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και φέρεται να έχει διατάξει απευθείας πλήγμα στο Ισραήλ.

Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο πόλεμος ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, από τη μια, κι από την άλλη το Ιράν και τους συμμάχους του στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες βράδυ πως καταφέρθηκαν «σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς» της χώρας του τα τελευταία 24ωρα, αναφερόμενος ονομαστικά στον Φουάντ Σουκρ - αλλά όχι στην επίθεση στην Τεχεράνη.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε πως τα πλήγματα στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό «δεν βοηθούν» να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο ταυτόχρονα φάνηκε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο στην περιοχή, τονίζοντας πως δεν υπάρξουν ενδείξεις «άμεσης» κλιμάκωσης.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM