NYT: Ο Χαμενεΐ διέταξε άμεση επίθεση στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία Χανίγια

NYT: Ο Χαμενεΐ διέταξε άμεση επίθεση στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία Χανίγια Facebook Twitter
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
0

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times

Ο Χαμενεΐ έδωσε την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε, δήλωσαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν για τη δολοφονία το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και για την ώρα δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την εμπλοκή του στη δολοφονία του Χανίγια. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς είχε μεταβεί στην Τεχερλανη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία στη δολοφονία εχθρών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και στρατιωτικών διοικητών» σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή επίθεση στο Ισραήλ στις δεκαετίες της μεταξύ τους εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και drones ως αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Ιρανών στρατιωτικών διοικητών.

Ακόμα και αυτή η επίδειξη δύναμης είχε προαναγγελθεί, σχεδόν όλα drones και οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του και προκλήθηκαν ελάχιστες ζημιές.

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο ακόμη και με κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του, φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση για το άνοιγμα των Στενών, θα παρατείνει τη σύγκρουση
THE LIFO TEAM