Κατολίσθηση παγετώνα στην Ελβετία: Χωριό θάφτηκε κάτω από το νερό

Κατολίσθηση στην Ελβετία: Το χωριό Μπλάτεν θάφτηκε κάτω από το νερό - Αγνοείται 64χρονος Facebook Twitter
Το χωριό Μπλάτεν το απόγευμα της Πέμπτης/Φωτογραφία: Météo Franc-comtoise
0

Ανυπολόγιστη μοιάζει η καταστροφή που έχει υποστεί το χωριό Μπλάτεν της Ελβετίας μετά την κατάρρευση παγετώνα στις Άλπεις, η οποία οδήγησε σε τεράστια κατολίσθηση.

Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλα κομμάτια πάγου, βράχων και λάσπη να καταλήξουν στο χωριό των 300 κατοίκων και να το καταστρέψουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου. Το ευτυχές είναι πως οι κάτοικοι του Μπλάτεν είχαν ήδη απομακρυνθεί λόγω του επικείμενου κινδύνου κατολίσθησης.

Η στιγμή της κατολίσθησης:

Την ίδια ώρα, οι Αρχές ανέφεραν πως αγνοείται ένας 64χρονος άνδρας, με την έρευνα για τον εντοπισμό του να διακόπτεται εχθές λόγω των επικίνδυνων συνθηκών. Η Αστυνομία ανέφερε πως τμήματα πάγου και βράχων συνεχίζουν να πέφτουν.

Η κατολίσθηση έθαψε και την κοίτη του κοντινού ποταμού Lonza. Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και σε ελβετικά μέσα δείχνουν το χωριό Μπλάτεν να έχει καλυφθεί από μια παχύρρευστη, καφετιά μάζα λάσπης που παρέσυρε σπίτια και κτίρια.

Η πρόεδρος της Ελβετίας, Karin Keller-Sutter, αναμένεται να επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή σήμερα, Παρασκευή.

Οι Ελβετοί παγετωνολόγοι είχαν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες τα τελευταία χρόνια για την έντονη τήξη των παγετώνων, φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Η Ελβετία, παρότι δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, διαθέτει τους περισσότερους παγετώνες στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία:

  • Το 2023 χάθηκε το 4% του συνολικού όγκου των παγετώνων της χώρας.
  • Το 2022 καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια απώλεια, με 6% μείωση.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι το λιώσιμο των παγετώνων στην Ελβετία συμβαίνει με ανησυχητικό ρυθμό, αυξάνοντας τους κινδύνους για φυσικές καταστροφές, όπως αυτή στο Μπλάτεν.

Με πληροφορίες από AP News


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM