ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καταδίκη της Ελλάδας στο Στρασβούργο για βιασμό που κατήγγειλε Βρετανίδα τουρίστρια στην Πάργα

Υπόλογη η Ελλάδα στο ΕΔΔΑ: Ελλειπής έρευνα για βιασμό που κατήγγειλε τουρίστρια στην Πάργα Facebook Twitter
Η Πάργα (φωτ.: unsplash)
0

Μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα σχετικά με την καταγγελία της για βιασμό, κέρδισε μια ηχηρή νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κατάθεση της υπόθεσης, η Βρετανίδα καταγγέλλουσα χαιρέτησε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που εδρεύει στο Στρασβούργο, καθώς επικρίνει την Ελλάδα για την ποινική διαδικασία που «υπολείπεται των απαιτούμενων προτύπων».

Περιγράφοντας την απόφαση ως «μνημειώδη ηθική νίκη», ο δικηγόρος της δήλωσε ότι όχι μόνο εξέθεσε τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης, αλλά θα δημιουργήσει και προηγούμενο σε μια εποχή που Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ. Ο Μίκαελ Πόλακ, του οποίου η ομάδα νομικής βοήθειας «Justice Abroad» ανέλαβε την υπόθεση, δήλωσε:

«Είναι ενθουσιασμένη (...) πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και η ελπίδα μας είναι ότι θα βοηθήσει άλλες γυναίκες προκειμένου να μην περάσουν το ίδιο, δεδομένης της δημοτικότητας της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η γυναίκα, με καταγωγή από το Γιορκσάιρ, έκανε διακοπές με τη μητέρα της στην Πάργα, τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν συνέβη το περιστατικό.

Κατέθεσε ποινική μήνυση εναντίον ενός μπάρμαν του ξενοδοχείου όπου διέμενε, ο οποίος φέρεται να την έσπρωξε σε ένα δωμάτιο του προσωπικού και να την κακοποίησε σεξουαλικά. Ο ύποπτος κρατήθηκε για τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η γυναίκα, η οποία ήταν τότε 18 ετών, αναγκάστηκε να τον αναγνωρίσει σε μία κατά πρόσωπο συνάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, κάνει λόγο για «σημαντικές ελλείψεις» κατά τη διαδικασία της έρευνας, δίνοντας έμφαση στην έκταση των τραυματισμών που είχε η καταγγέλλουσα μετά τη σεξουαλική επίθεση. «Ελήφθησαν δείγματα αίματος και η σωματική εξέταση που διενεργήθηκε από άνδρα γιατρό αποκάλυψε μώλωπες στα πόδια, τους μηρούς και τα γεννητικά της όργανα και διάτρηση του υμένα», αναφέρει.

Η αστυνομία συνόδευσε την καταγγέλλουσα σε αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη της Πρέβεζας, όπου της είπαν ότι «έπρεπε να υπογράψει έγγραφα στα ελληνικά», αν και ελλείψει επίσημης μετάφρασης η γυναίκα δεν είχε ιδέα για το τι αναφερόταν εκεί που της ζητούσαν να βάλει την υπογραφή της.

Ο φερόμενος δράστης αρνήθηκε τον βιασμό, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για συναινετικό σεξ, και αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης. Ένα χρόνο αργότερα, η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν υπήρχαν «επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης», αφού η αστυνομία έπαυσε την έρευνά της.

Καθ' όλη τη διάρκεια, είπε ο Πόλακ, η γυναίκα δεν είχε ενημερωθεί για κανένα στάδιο της διαδικασίας, «εν μέρει επειδή κανένας δικηγόρος δεν ήταν πρόθυμος να την εκπροσωπήσει σε τοπικό επίπεδο».

Τον Ιούλιο του 2021 η γυναίκα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές είχαν παραβιάσει το καθήκον τους να την προστατεύσουν ως θύμα έμφυλης βίας. Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η καταγγελία της «είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα και ότι οι νομικές διαδικασίες είχαν ακολουθηθεί σχολαστικά».

«Το δικαστήριο όχι μόνο έκρινε ότι οι αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα, αλλά διαπίστωσε επίσης ότι παραβιάστηκαν διάφορα δικαιώματά της ως θύμα, όπως το να ενημερώνεται για το τι συνέβαινε. Αυτό που λέει αυτή η υπόθεση είναι ότι οι τουρίστες πρέπει να έχουν τα δικαιώματά τους προστατευμένα όταν συμβαίνει κάτι τρομερό όπως ο βιασμός» δήλωσε ο Πόλακ.

Οι επτά δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας δικαστής, ο Ιωάννης Κτιστάκης, τόνισαν ότι οι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν τη γυναίκα για τα δικαιώματά της ως καταγγέλλουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός της για νομική συνδρομή, παρόλο που εκείνη «είχε δηλώσει ρητά ότι ήθελε να διωχθεί και να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος».

«Ο οικείος χαρακτήρας του θέματος, η νεαρή ηλικία της προσφεύγουσας και το γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε ενώ βρισκόταν σε διακοπές σε ξένη χώρα, απαιτούσαν μια ευαίσθητη προσέγγιση εκ μέρους των αρχών» ανέφεραν, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν επίσης να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω τραυματοποίηση της καταγγέλλουσας.

«Δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να διευκρινιστούν οι ασυμφωνίες ή να εκτιμηθεί η ψυχική κατάσταση και οι προσωπικές συνθήκες της προσφεύγουσας (...) Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησαν την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία στην πραγματικότητα δεν διέψευδε την εκδοχή της προσφεύγουσας για τα γεγονότα, δεν ήταν μεμονωμένα λάθη αλλά σημαντικές ελλείψεις», πρόσθεσαν οι δικαστές.

Με πληροφορίες από Guardian

Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM