Καναδάς: «Να μην ξεχάσουμε την προδοσία των ΗΠΑ», δηλώνει ο Κάρνεϊ στη νικητήρια ομιλία

Καναδάς: «Να μην ξεχάσουμε την προδοσία των ΗΠΑ», δηλώνει ο Κάρνεϊ στη νικητήρια ομιλία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

«Να μην ξεχάσουμε την προδοσία των ΗΠΑ», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, στη νικητήρια ομιλία του μετά τις εκλογές.

Ο Κάρνεϊ, τόνισε πως η χώρα του δεν πρέπει να λησμονήσει την «προδοσία» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη νίκη των Φιλελευθέρων, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών στην Οτάβα. «Η παλιά μας σχέση με τις ΗΠΑ έχει λήξει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρόεδρο Τραμπ ότι επιχειρεί να επιβάλει την ισχύ του στον Καναδά. «Ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να μας καταβάλει ώστε να μας έχει στη διάθεσή του», δήλωσε ο Κάρνεϊ, καλώντας τους πολίτες σε εθνική ενότητα ενόψει των «δύσκολων μηνών που έρχονται και θα απαιτήσουν θυσίες».

Καναδάς: Ομοψυχία απέναντι στην πίεση Τραμπ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Συντηρητικών Πιερ Πουαλιέβρ παραδέχτηκε την εκλογική του ήττα και δεσμεύτηκε να στηρίξει τον Κάρνεϊ στον κοινό αγώνα υπέρ των καναδικών συμφερόντων απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις. 

«Οι Συντηρητικοί θα συνεργαστούν με τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα κόμματα για να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα και να πετύχουν μια νέα εμπορική συμφωνία, που θα καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς αλλά θα διαφυλάσσει την κυριαρχία μας», δήλωσε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Οτάβα.

Καναδάς: Νίκη αλλά όχι αυτοδυναμία για τους Φιλελεύθερους του Κάρνεϊ

Οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Κάρνεϊ διατήρησαν την εξουσία στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ωστόσο φαίνεται πως δεν εξασφαλίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιδίωκαν. Ο Κάρνεϊ ήλπιζε να επιτύχει αυτοδυναμία ώστε να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια το εμπορικό πλαίσιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Φιλελεύθεροι προηγούνται ή έχουν επικρατήσει σε 167 εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι Συντηρητικοί ακολουθούν με 145 έδρες. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.

Για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι Φιλελεύθεροι χρειάζονται 172 έδρες από το σύνολο των 343. Η επίτευξη αυτής της πλειοψηφίας θα τους επέτρεπε να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη άλλου κόμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM
Η βία εις βάρος των διεμφυλικών έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Διεθνή / Η βία εις βάρος των διεμφυλικών ατόμων έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Eυρήματα από νέα έρευνα της FRA αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση της βίας κατά διεμφυλικών στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, με βασική αιτία την παραπληροφόρηση και την πολιτική ρητορική μίσους
LIFO NEWSROOM