Ιταλία: Η ακραία ξηρασία απειλεί τις προμήθειες ελαιολάδου, ντοματοπελτέ και ρυζιού

Ιταλία: Η ακραία ξηρασία απειλεί τις προμήθειες ελαιολάδου, ντοματοπελτέ και ρυζιού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι προμήθειες ελαιολάδου, ρυζιού και ντοματοπελτέ στη βόρεια Ιταλία απειλούνται λόγω της χειρότερης ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, προκαλώντας περαιτέρω άνοδο στο κόστος ζωής.

Πλέον, αναμένονται αυξήσεις των τιμών έως και 50% στο ρύζι και τις ντομάτες αφού οι καλλιεργητές στην κοιλάδα του Πάδου, την «πατρίδα» του ρυζιού arborio που χρησιμοποιείται στο ριζότο, προειδοποιούν για «σημαντική μείωση» της παραγωγής φέτος.

Παράλληλα, ο αναλυτής της Mintec, Κάιλ Χόλαντ εκτιμά ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να μειωθεί από 20% έως και 30% σε σχέση με πέρυσι. Σε γενικότερο πλαίσιο, προβλέπει «σημαντική μείωση στην παγκόσμια προσφορά» ελαιολάδου καθώς ο επίσης ζεστός και ξηρός καιρός στην Ισπανία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή έως και 15%.

«Βλέπουμε ήδη κάποια ελαιόδεντρα να μην παράγουν καρπούς, κάτι που συμβαίνει μόνο όταν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι εξαιρετικά χαμηλά», σημειώνει ο Χόλαντ. «Σύμφωνα με τον κλάδο, η χαμηλότερη παραγωγή και, επομένως, η περιορισμένη προσφορά ελαιολάδου είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες».

Οι τιμές του ιταλικού ελαιολάδου έχουν ήδη αυξηθεί κατά 28% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες μαγειρικών ελαίων έχουν περιοριστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις δυσκολίες στη συγκομιδή φοινικέλαιου στη Νοτιοανατολική Ασία. Το κόστος του ιταλικού ρυζιού και της ντομάτας έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη Mintec.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM