Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας / Φωτ.: Getty Images
0

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, μετά από 15 μήνες πολέμου. 

Η συμφωνία προέκυψε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της Αίγυπτου και του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και επιτεύχθηκε πέντε ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε περίπου στις 18:30 της Τετάρτης (15/1), ώρα Ελλάδας, ότι εξέδωσε επίσημη απάντηση στην πρόταση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πολιτική της πτέρυγα, που εδρεύει στην Ντόχα, απάντησε «υπεύθυνα» στην πρόταση. Σχεδόν μία ώρα μετά, και το Ισραήλ επιβεβαίωσε επίσημα την επίτευξη συμφωνίας.

Η συμφωνία, που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, περιγράφει μια αρχική φάση κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων και περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος θα επιβλέπουν την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη νότια Λωρίδα της Γάζας στο βορρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί σταδιακά από τον διάδρομο Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα. Η Χαμάς ζήτησε επίσης να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός κατά το πρώτο στάδιο της συμφωνίας σε μια περιοχή σε απόσταση 700 μέτρων από τα σύνορα της Γάζας, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος θα εκδώσουν σύντομα κοινή ανακοίνωση για την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM