Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Το προσχέδιο της συμφωνίας - Η Χαμάς φέρεται να το αποδέχεται

Κατάπαυσης πυρός στη Γάζα: Το σχέδιο της συμφωνίας και τι περιλαμβάνει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του νέου σχεδίου συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν λεπτομέρειες.

Η πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία φέρεται να εφαρμόζεται σε τρία στάδια, δείχνει να έχει την αποδοχή της Χαμάς, σε αυτό το στάδιο, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας, θα απελευθερωθούν 33 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που κρατούνται ακόμη στη Γάζα. Με τη σειρά του, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους σε αντάλλαγμα για κάθε γυναίκα στρατιώτη και 30 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους σε αντάλλαγμα για κάθε έναν από τους υπόλοιπους αμάχους που κρατούνται αιχμάλωτοι από την παλαιστινιακή οργάνωση. Σύμφωνα με το Associated Press, στην πρώτη φάση θα απελευθερωθούν τρεις γυναίκες στρατιώτες του Ισραήλ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Ισραήλ θα αποσυρθεί πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας - τη λωρίδα γης μεταξύ των συνόρων της Γάζας και της Αιγύπτου - στο τέλος της πρώτης φάσης της συμφωνίας.

Οι όμηροι που βρίσκονται στη Γάζα, κρατούμενοι από τη Χαμάς είναι 98 αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ωστόσο βάσει πληροφοριών, πως από αυτούς, οι 36 είναι νεκροί.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει 16 ημέρες μετά την κατάπαυση του πυρός και θα επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ανδρών και στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα.

Το τρίτο στάδιο της συμφωνίας θα αφορά μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής κυβέρνησης στη Γάζα και των σχεδίων για την ανοικοδόμησή της.

Άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφερόμενη συμφωνία επικεντρώνονται στην ασφάλεια, με τα ισραηλινά μέσα να μεταδίδουν πως οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από διεθνή οργανισμό και πως το Ισραήλ θα επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM