Ισραήλ: Ένα λογικό κράτος δεν πολεμάει πολίτες και δεν σκοτώνει μωρά για χόμπι, λέει ο επικεφαλής της Αριστεράς

Ισραήλ: Ένα λογικό κράτος δεν πολεμάει πολίτες και δεν σκοτώνει μωρά για χόμπι, λέει ο επικεφαλής της ισραηλινής Αριστεράς Facebook Twitter
Ο Γιαΐρ Γκολάν/Φωτογραφία: X
0

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιαΐρ Γκολάν, ηγέτη του ισραηλινού κόμματος «Οι Δημοκράτες». Ο Γκολάν έδωσε συνέντευξη την Τρίτη στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκοτώνει μωρά στη Γάζα «για χόμπι».

Ο Γκολάν, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και νυν επικεφαλής του κόμματος «Οι Δημοκράτες», δήλωσε συγκεκριμένα: «Το Ισραήλ οδεύει να γίνει ένα κράτος παρίας, όπως ήταν η Νότια Αφρική, αν δεν επιστρέψουμε στη λειτουργία ενός λογικού κράτους».

Ο πολιτικός ηγέτης πρόσθεσε: «Ένα λογικό κράτος δεν πολεμάει πολίτες, δεν σκοτώνει μωρά για χόμπι και δεν θέτει ως στόχο την εκδίωξη πληθυσμών».

Ο Γκολάν κατηγόρησε την παρούσα κυβέρνηση ότι είναι: «Γεμάτη εκδικητικούς τύπους χωρίς ηθική και χωρίς την ικανότητα να διοικήσουν μια χώρα σε περίοδο κρίσης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή μας».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον του Γκολάν, χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του ως: «Άγρια υποκίνηση» και «συκοφαντία».

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη λυσσαλέα υποκίνηση από τον Γιαΐρ Γκολάν εναντίον των ηρωικών μας στρατιωτών και εναντίον του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο, και οι στρατιώτες μας πολεμούν σε έναν πόλεμο για την ίδια μας την ύπαρξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι: «Ο Γκολάν, ο οποίος ενθαρρύνει την άρνηση στράτευσης και είχε συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί όσο ακόμα υπηρετούσε στον στρατό, έχει πλέον φτάσει σε νέο χαμηλό σημείο, ισχυριζόμενος ότι το Ισραήλ "σκοτώνει μωρά για χόμπι"».

Ο Νετανιάχου συνέχισε: «Τη στιγμή που δίνουμε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα και διεξάγουμε περίπλοκες διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και την ήττα της Χαμάς, ο Γκολάν και οι φίλοι του στην ριζοσπαστική αριστερά διαλαλούν τις πιο αποκρουστικές αντισημιτικές συκοφαντίες εναντίον των στρατιωτών των IDF και του κράτους του Ισραήλ. Δεν υπάρχει όριο στην ηθική παρακμή».

Λίγες ώρες μετά τις αρχικές του δηλώσεις, ο Γκολάν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την κριτική, επαινώντας τους μαχητές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ως «ήρωες» που πολεμούν εκ μέρους μιας «διεφθαρμένης» κυβέρνησης.

«Το νόημα των δηλώσεών μου ήταν ξεκάθαρο: Αυτός ο πόλεμος είναι η πραγμάτωση των φαντασιώσεων των [ακροδεξιών υπουργών] Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, και αν τους επιτρέψουμε να το υλοποιήσουν, θα γίνουμε ένα κράτος παρίας,» έγραψε ο Γκολάν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας ως σιωνιστικό, εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», πρόσθεσε.

«Οι μαχητές των IDF είναι ήρωες· οι υπουργοί είναι διεφθαρμένοι... Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι όμηροι να επιστραφούν, και το Ισραήλ να αποκατασταθεί», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του πολιτικού καταδικάστηκαν άμεσα τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι τάσσεται με τους εχθρούς του Ισραήλ και θέτει σε κίνδυνο τους ισραηλινούς στρατιώτες.

Με πληροφορίες από The Times of Israel


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM