Ισραήλ: Διαμάχη για άγαλμα της Ουμ Καλσούμ στη Χάιφα

Ισραήλ: Διαμάχη για άγαλμα της Ουμ Καλσούμ στη Χάιφα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου- Γκράφιτι με την Ουμ Καλσούμ και τον ποιητή Αχμεντ Φουάντ Νεγκμ, στο Κάιρο (Πηγή EPA)
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η απόφαση να τοποθετηθεί στη Χάιφα άγαλμα της Ουμ Καλσούμ, της αγαπημένης τραγουδίστριας του αραβικού κόσμου.

Η Ουμ Καλσούμ, που πέθανε στα 76 της χρόνια το 1975, ήταν και παραμένει η αγαπημένη τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου και τα τραγούδια της είναι ένα βασικό στοιχείο σε καφέ και ταξί στη Μέση Ανατολή, σημειώνουν οι Times.

Σε νεαρή ηλικία τραγουδούσε στη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, που διατηρεί μια σημαντική αραβική μειονότητα και υπερηφανεύεται για την συνεργασία μεταξύ των εθνοτήτων. Την ιδέα για το άγαλμα προώθησε ο Raja Zaatry, Άραβας μέλος του συμβουλίου και το στηρίζει η Einat Kalisch-Rotem, η Εβραία δήμαρχος της πόλης, που δήλωσε ότι η απόφαση δείχνει πώς η πόλη είναι «μοντέλο συνύπαρξης».

Όμως, υπήρξαν και αντιδράσεις. Αγάλματα της Ουμ Καλσούμ υπάρχουν τόσο στην ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και τη Ραμάλα, αλλά πρόκειται για παλαιστινιακές περιοχές που έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ.

Η τραγουδίστρια θεωρείται σύμβολο αιγυπτιακού πατριωτισμού, ενώ συχνά μετά τις ραδιοφωνικές συναυλίες της ακολουθούσαν εμπρηστικές ομιλίες του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Λέγεται ότι εκείνος την προωθούσε από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Εξάλλου, ταίριαζε με την σφοδρή ρητορική του κατά του Ισραήλ. «Τώρα έχω ένα όπλο, πάρε με στην Παλαιστίνη μαζί σου», τραγουδούσε σε ένα τραγούδι της. Στίχο που θύμισε στο πρωτοσέλιδό της εβραϊκή εφημερίδα, στο ρεπορτάζ για την απόφαση για το άγαλμα.

Ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιάιρ Νετανιάχου χαρακτήρισε ντροπιαστική την απόφαση. Βουλευτής του Likud, του κόμματος του Νετανιάχου, δήλωσε ότι θλίβεται με την πρωτοβουλία να τιμηθεί μια γυναίκα που ζητούσε την καταστροφή του ισραηλινού κράτους. Πάντως, αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της τοποθέτησης του αγάλματος της Ουμ Καλσούμ, ανάμεσά τους και τραγουδιστές του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM