Το Ιράν ξεκινά τον εμπλουτισμό ουρανίου 60%- «Απάντηση στην πυρηνική τρομοκρατία του Ισραήλ»

Το Ιράν ξεκινά τον εμπλουτισμό ουρανίου 60%- «Απάντηση στην πυρηνική τρομοκρατία του Ισραήλ» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ξεκινά τον εμπλουτισμό ουρανίου 60%, μετά την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ.

 

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί μια «απάντηση στην πυρηνική τρομοκρατία του Ισραήλ», το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί για την επίθεση στη Νατάνζ.

 

«Αυτό που κάνατε ονομάζεται πυρηνική τρομοκρατία, αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο», δήλωσε ο Ροχανί απευθυνόμενος στο Ισραήλ. «Δεν μπορείτε να συνωμοτείτε εναντίον του Ιράν, να διαπράττετε εγκλήματα εναντίον του Ιράν. Για κάθε έγκλημα, θα σας κόβουμε τα χέρια, ώστε να κατανοείτε ότι δεν μπορείτε να μας εμποδίσετε (να αποκτήσουμε) πυρηνική τεχνολογία», συνέχισε.

 

Ο Ροχανί σημείωσε ότι αναμένεται η τελική έκθεση των υπευθύνων ασφαλείας για το τι συνέβη στη Νατάνζ, αλλά συμπλήρωσε ότι «φαίνεται πως πρόκειται για σιωνιστικό έγκλημα».

 

«Θέλετε να βρεθούμε με άδεια χέρια στις διαπραγματεύσεις, όμως θα πάμε με ακόμη περισσότερα χαρτιά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνομιλίες στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

«Φυσικά οι δραστηριότητές μας θα παραμείνουν ειρηνικές και μόνο ειρηνικές και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, είτε πρόκειται για τις δραστηριότητές μας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 60%, είτε 20%», δήλωσε ακόμη ο Ροχανί.

 

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρεσβευτή στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 60% θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Επί του παρόντος το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο κατά 20%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το 3,67% που ορίζεται στη διεθνή συμφωνία του 2015.

 

«Επικίνδυνη ανακοίνωση»

 

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έκαναν λόγο για επικίνδυνη ανακοίνωση και απόφαση που αντιτίθεται στο εποικοδομητικό πνεύμα των συνομιλιών στη Βιέννη.

 

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη, ωστόσο σε κοινή δήλωσή τους Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ανέφεραν πως η απόφαση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% δεν βασίζεται σε αξιόπιστους πολιτικούς λόγους και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

 

«Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στο JCPoA (η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθεί η JCPoA», ανέφεραν οι τρεις χώρες.

 

«Η πρόσφατη επικίνδυνη ανακοίνωση του Ιράν αντιτίθεται στο εποικοδομητικό πνεύμα και την καλή πίστη των συνομιλιών αυτών», σημείωσαν στην ανακοίνωση.

 

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, απορρίπτουμε όλα τα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε, και καλούμε το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία», ανέφεραν ακόμη οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ανησυχία ΗΠΑ, η διπλωματία είναι η μόνη οδός

 

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία για τις ανακοινώσεις του Ιράν και τόνισε πως η διπλωματική οδός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

 

«Ασφαλώς ανησυχούμε με αυτές τις προκλητικές ανακοινώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διπλωματική οδός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και το να έχουμε συνομιλίες, ακόμη και έμμεσες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε μια λύση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

 

Η επιστροφή στην τήρηση της συμφωνίας του 2015 «καθώς και η διπλωματική διαδικασία που ξαναρχίζει στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ανέφερε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM