Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Ιράν πενθεί μετά τη φονική έκρηξη στο εμπορικό λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι, όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν. Δύο ημέρες μετά, οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες, ενώ επίσημες αρχές μιλούν για «σοβαρές παραλείψεις» και ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Η έκρηξη στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν σημειώθηκε το Σάββατο, κοντά στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ - διαδρομή από όπου διέρχεται το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Προηγούμενος απολογισμός της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι του Ιράν κάνει λόγο για 46 νεκρούς. «Ο αριθμός των νεκρών στην τραγική πυρκαγιά (στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι) έφτασε τους 65», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ασούρι, επικεφαλής της επαρχίας Χορμοζγκάν, που βρίσκεται περίπου χίλια χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Εσκαντάρ Μομενί δήλωσε πως οι υπεύθυνοι έχουν εντοπιστεί και ανακριθεί. «Η έκρηξη προκλήθηκε από αμέλεια και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία, η έκρηξη ξεκίνησε από φωτιά σε αποθήκη με χημικά και επικίνδυνα υλικά. Βίντεο από κάμερες ασφαλείας δείχνουν μια μικρή φωτιά που εξελίσσεται σε εκτεταμένη έκρηξη, με ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι.

Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιαν επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομεία στην Μπαντάρ Αμπάς, ενώ έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος και διακοπή λειτουργίας σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών στην περιοχή.

Υπάρχει όμως και δεύτερη διάσταση στο θέμα: Πηγή με διασυνδέσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης δήλωσε στους New York Times ότι η έκρηξη προκλήθηκε από νιτρικό υπερχλωρικό νάτριο, βασικό συστατικό σε στερεά καύσιμα για πυραύλους. Το υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι υπήρχε στρατιωτικό φορτίο στο σημείο.

Η Ρωσία έχει ήδη στείλει ειδικούς για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ διέταξε άμεση έρευνα.

Η έκρηξη συνέβη καθώς Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν στο Ομάν για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γεγονός που προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στο περιστατικό.

Με πληροφορίες από France 24

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ