Η Ουκρανία χτύπησε τον αγωγό Druzhba – Χωρίς ρωσικό πετρέλαιο Ουγγαρία και Σλοβακία

Η Ουκρανία χτύπησε τον αγωγό Druzhba – Χωρίς ρωσικό πετρέλαιο Ουγγαρία και Σλοβακία Facebook Twitter
φωτ.: Maxar
0

Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση σε κρίσιμο σταθμό άντλησης του αγωγού Druzhba, που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, διακόπτοντας προσωρινά την τροφοδοσία της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας – των μοναδικών χωρών της ΕΕ που εξακολουθούν να προμηθεύονται αργό από τη Μόσχα.

Ο διοικητής των Ουκρανικών Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, Ρόμπερτ Μπρόβντι, ανακοίνωσε ότι ο στόχος ήταν ο σταθμός Unecha στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με συνδυασμό πυραύλων Himars και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι ροές ρωσικού πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν διακοπείσες για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Οι υπουργοί Εξωτερικών τους τόνισαν πως «χωρίς αυτόν τον αγωγό, η ασφαλής τροφοδοσία των χωρών μας είναι αδύνατη».

Η Βουδαπέστη αντέδρασε με έντονη οργή. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο κατηγόρησε το Κίεβο για τρίτη επίθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «άλλη μια απόπειρα να πληγεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας και να συρθεί η χώρα στον πόλεμο».

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που έχει αρνηθεί να στηρίξει την Ουκρανία πολιτικά και στρατιωτικά στο πλευρό της ΕΕ, συνεχίζει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους με τη Μόσχα. Μαζί του ευθυγραμμίζεται και ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου.

Η ΕΕ στοχεύει να απεξαρτηθεί πλήρως από ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2027, όμως Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα αντιτίθενται, επικαλούμενες την εξάρτηση των οικονομιών τους από τις ρωσικές εισαγωγές.

Ο αγωγός Druzhba, που ξεκινά από τη Ρωσία και διασχίζει Λευκορωσία και Ουκρανία, παραμένει κομβικός για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ενώ η τελευταία επίθεση σηματοδοτεί τη δεύτερη διακοπή ροής προς την ΕΕ μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM