ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη διεκδικεί δικαιώματα για τις αγαπημένες, αλλά παράνομες «γάτες των μίνι μάρκετ»

ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη διεκδικεί δικαιώματα για τις αγαπημένες, αλλά παράνομες «γάτες των μίνι μάρκετ» Facebook Twitter
0

Ο Σίμπα αποτελεί μία από τις χιλιάδες γάτες που ζουν στα μίνι μάρκετ της Νέας Υόρκης, γνωστά ως «bodegas» — ακόμα κι αν η παρουσία τους είναι παράνομη.

Οι λεγόμενες γάτες των bodegas αποτελούν επίσης ένα πολιτιστικό στοιχείο για τους Νεοϋορκέζους, μερικοί από τους οποίους πιέζουν τώρα για την κατοχύρωση των νομικών δικαιωμάτων των μικρών βοηθών των καταστημάτων.

Οι γάτες στα καταστήματα της Νέας Υόρκης

«Ο Σίμπα είναι πολύ σημαντικός για εμάς, γιατί κρατάει το μαγαζί καθαρό από ποντίκια», είπε ο Όστιν Μορένο, ιδιοκτήτης καταστήματος στο Μανχάταν, μιώντας στο AFP.

Ο γάτος, όπως είναι φυσικό, βοηθά επίσης να προσελκύσει πελάτες.

«Οι άνθρωποι, πολύ συχνά, έρχονται να ρωτήσουν, πώς τον λένε. Τις προάλλες, μερικές κοπέλες τον είδαν για πρώτη φορά και τώρα έρχονται κάθε μέρα», είπε ο Μορένο.

Περίπου το ένα τρίτο των 10.000 περίπου μίνι μάρκετ της πόλης πιστεύεται ότι έχουν μια γάτα, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται σε πρόστιμα 200-350 δολαρίων για τη διατήρηση ζώων σε κατάστημα που πωλεί τρόφιμα, σύμφωνα με τον Νταν Ριμάδα, ιδρυτή του «Bodega Cats of New York».

Ο Ριμάδα φωτογραφίζει τις γάτες για τους ακόλουθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πέρυσι ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των γατών των καταστημάτων, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 14.000 υπογραφές.

«Αυτές οι γάτες είναι μέρος του ιστού της Νέας Υόρκης και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να αναφερθεί», είπε.

Η άλλη πλευρά του ζητήματος

Εμπνευσμένος από την αίτηση του Ριμάδα, ο Κιθ Πάουερς, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, πρότεινε ένα μέτρο για την προστασία των ιδιοκτητών των γατών των μίνι μάρκετ από κυρώσεις.

Η νομοθεσία του θα παρέχει επίσης δωρεάν εμβολιασμούς και υπηρεσίες στείρωσης για τις γάτες.

Ωστόσο, τα καταφύγια ζώων και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί.

Ενώ ο Σίμπα μπορεί να κοιμάται στη γωνία του καταστήματος με τροφή σε απόσταση αναπνοής, πολλές από τις άλλες γάτες είναι κλειδωμένες σε υπόγεια, στερούνται τροφής ή κατάλληλης φροντίδας και εγκαταλείπονται όταν γερνούν ή αρρωσταίνουν.

Η Μπέκι Γουίσντομ, που διασώζει γάτες στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε ότι η άρση της απειλής των προστίμων θα μπορούσε να αφαιρέσει το «μέσο πίεσης» που ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να φροντίζουν καλύτερα τα ζώα.

Επίσης, αντιτίθεται στη χορήγηση δημόσιων κονδυλίων σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αντί σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που θέλουν να στειρώσουν τις γάτες τους.

Το τελευταίο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στη Νέα Υόρκη, όπου ο πληθυσμός των αδέσποτων γατών εκτιμάται σε περίπου μισό εκατομμύριο.

Αναγκαία τα πιο στοχευμένα μέτρα

Ανεξάρτητα από την απόφαση της πόλης, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει την αρμοδιότητα για τους επιχειρηματικούς κανόνες, δήλωσε η Αλί Τέιλορ, πρόεδρος της οργάνωσης Voters for Animal Rights.

Η Τέιλορ ανέφερε ότι υποστηρίζει μια άλλη πρωτοβουλία που προτείνει η Λίντα Ρόζενθαλ, μέλος της πολιτειακής συνέλευσης και εξέχουσα υποστηρίκτρια της προστασίας των ζώων, η οποία προτείνει να επιτρέπεται η παρουσία γατών σε μαγαζιά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Αυτές θα περιλαμβάνουν επισκέψεις στον κτηνίατρο, υποχρεωτική στείρωση και τη διασφάλιση ότι οι γάτες έχουν επαρκή τροφή, νερό και ένα ασφαλές μέρος για να κοιμούνται.

Πέρα από την συγκεκριμένη περίπτωση των γατών των μίνι μάρκετ, η Τέιλορ πιέζει για μια πιο ριζική αναθεώρηση της προστασίας των ζώων στη Νέα Υόρκη.

«Αντί να επικεντρωνόμαστε σε μια υποομάδα γατών, χρειαζόμαστε την πόλη να κάνει σοβαρές επενδύσεις, δηλαδή δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δωρεάν ή χαμηλού κόστους στείρωση και κτηνιατρική περίθαλψη», είπε.

Με πληροφορίες από RTL Today και AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM