ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΗΠΑ: Διαταγή ανάπτυξης 3.000 στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες

ΗΠΑ: Διαταγή για ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πρόσθετες στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο αναμένεται να αναπτύξει περισσότερους από 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες για να ενισχύσουν την άμυνα των Ευρωπαίων συμμάχων στην πρώτη μεγάλη κίνηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη στρατιωτική αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει περίπου 2.000 στρατιώτες από το Fort Bragg, της Βόρειας Καρολίνα στην Πολωνία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα και επανατοποθετεί περίπου 1.000 στρατιώτες που αποτελούν μέρος μιας μοίρας πεζικού Stryker με έδρα τη Γερμανία, στην Ρουμανία, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, πιο κοντά στην Ρωσία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες μετακινήσεις δυνάμεων εντός της Ευρώπης καθώς έχει ήδη διατάξει αρκετές χιλιάδες ακόμη στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναπτυχθούν, πέρα ​​από τους 8.500 στρατιώτες, στους οποίους δόθηκαν παρόμοιες εντολές την περασμένη εβδομάδα.

Συνολικά, οι κινήσεις έχουν σκοπό να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη Ρωσία από μία ενδεχόμενη επίθεση στην Ουκρανία, άρα και έναν πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Μαζί με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να βρει μια διπλωματική λύση, προετοιμάζοντας ένα μπαράζ οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας και επιτρέποντας τη μεταφορά ορισμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε τις στρατιωτικές προτάσεις μετά από συνάντηση την Τρίτη με τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον Πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγό Μαρκ Μίλι.

Ωστόσο, ενώ μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων βρίσκονται εντός της Ουκρανίας, καμία από τις νέες δυνάμεις δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να εισέλθει στη χώρα και όλες οι αναπτύξεις των στρατευμάτων αναμένεται να είναι προσωρινές, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι δυνάμεις αναμένεται να αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες, συμπλήρωσαν, αρνούμενοι να δώσουν λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες αποστολές τους.

«Είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι για μια ποικιλία αποστολών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υψηλού κινδύνου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας. 

Ορισμένες από τις νέες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που ο στρατός των ΗΠΑ κληθεί να βοηθήσει στην εκκένωση των περίπου 30.000 Αμερικανών που ζουν τώρα στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος.

Εάν χρειαστεί, πρόσθεσε, τα στρατεύματα είναι απίθανο να σταλούν εντός της Ουκρανίας για να διευκολύνουν μια επιχείρηση εκκένωσης μέσω ξηράς κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να ωθήσουν τη Μόσχα σε πόλεμο, παρόλο που ήλπιζε ότι «ο διάλογος θα συνεχιστεί». Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει πάρει απόφαση για εισβολή, αν και θα μπορούσε να το κάνει τις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες της Wall Street Journal/Reuters

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM