ΙΑΕΑ: Υπό τις εντολές Ρώσου διοικητή λειτουργεί ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια

ΙΑΕΑ: Υπό τις εντολές Ρώσου διοικητή λειτουργεί ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια Facebook Twitter
Φωτ.: Energoatom
0

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα πως το προσωπικό στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας βρίσκεται πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων και πως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του σταθμού και της ουκρανικής αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής έχουν μειωθεί δραματικά. 


Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν την περασμένη εβδομάδα τον έλεγχο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης που περιλαμβάνει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι μάχες γύρω από την εγκατάσταση προκάλεσαν φωτιά, το βράδυ της Πέμπτης, αν και το συμβάν δεν οδήγησε σε σοβαρή ζημιά. 

Στην τελευταία της αναφορά επί της κατάστασης στην Ουκρανία, η ΙΑΕΑ ανέφερε πως η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας τούς ενημέρωσε πως, σύμφωνα με τη διοίκηση τού σταθμού, όλες οι ενέργειες και τα μέτρα που σχετίζονται με την τεχνική λειτουργία των αντιδραστήρων, θα πρέπει να εγκρίνονται από τον Ρώσο διοικητή. 


Όπως ανέφερε η ίδια υπηρεσία, οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έκλεισαν κάποια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ ώστε το προσωπικό να μην μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες στις ουκρανικές αρχές. Ο ουκρανικός ρυθμιστικός φορέας επιβεβαίωσε στην ΙΑΕΑ πως οι τηλεφωνικές γραμμές, καθώς και μέιλ και φαξ, δε λειτουργούν πια, ενώ οι επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων, όπου είναι εφικτές, είναι κακής ποιότητας. 

«Ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στην ανακοίνωσή του. 

«Πρέπει να επιτραπεί στη διεύθυνση και το προσωπικό να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους σε σταθερές συνθήκες, χωρίς αχρείαστη εξωτερική παρέμβαση ή πιέσεις», τόνισε.
 

Με πληροφορίες από WSJ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM