Μισθοφόροι Wagner: Η ουκρανική πόλη Σολεντάρ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας

Η Wagner ισχυρίζεται πως η ουκρανική πόλη Σολεντάρ πέρασε στον ρωσικό έλεγχο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: EPA/SERGEI ILNITSKY
0

Η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner ισχυρίζεται πως η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σημείωσε πως δίδονται ακόμα μάχες σε «αστικό περιβάλλον», σε κάποιους τομείς στο κέντρο της.

«Μονάδες της Wagner έχουν πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Σολεντάρ» ισχυρίστηκε ο  Πριγκόζιν μέσω ανακοίνωσης της υπηρεσίας Τύπου της εταιρείας του, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, το ότι ακόμη και ο ίδιος έκανε λόγο για μάχες στο κέντρο καθιστά μάλλον αβέβαιο το κατά πόσον η Wagner και ο ρωσικός στρατός κυρίευσαν πράγματι «όλη» τη Σολεντάρ. Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο επικεφαλής της διαβόητης εταιρείας ανέφερε, ακόμη, πως μένει να ανακοινωθεί «ο αριθμός των αιχμαλώτων πολέμου» εντός της ημέρας.

Η Wagner ανέφερε χθες βράδυ, μέσω Telegram, πως έδωσε στους περικυκλωμένους ουκρανούς στρατιωτικούς στη Σολεντάρ προθεσμία να παραδοθούν ως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό του Πριγκόζιν.

Στο διάγγελμά του χθες βράδυ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «πολύ τεταμένη» κατάσταση.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονταν και ότι «παρά τις απώλειές του, ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται», όπως το έθεσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, κατά την οποία το μέτωπο ήταν «σπαρμένο πτώματα επιτιθέμενων».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε, από την πλευρά του, λόγο περί «τακτικών προελάσεων» Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Wagner στη Σολεντάρ, αναγνωρίζοντας πως «πιθανόν» είχαν «τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους» της ισοπεδωμένης πόλης. Σκοπός των ρωσικών δυνάμεων είναι να θέσουν σε κλοιό την Μπαχμούτ, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, να κόψουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και τις επικοινωνίες.

Οι μάχες επικεντρώνονται σε αλατωρυχεία που έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στις στοές τους μπορούν να καταφύγουν ισχυρές δυνάμεις.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η κατάληψη της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς - πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από την 24η Φεβρουαρίου 2022, που οδεύει πλέον να συμπληρώσει έναν χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM