Η UNESCO στέλνει αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη για δημοσιογράφους στην Ουκρανία

Η UNESCO στέλνει αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη για δημοσιογράφους στην Ουκρανία Facebook Twitter
O Πιερ Ζακρζέφσκι (αριστερά) και η Ολεξάντρα Κουβσίνοβα (δεύτερη από δεξιά) είναι ανάμεσα στους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία
0

H UNESCO θα στείλει αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη στην Ουκρανία, για την προστασία δημοσιογράφων που καλύπτουν τον πόλεμο. 

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι στέλνει μια πρώτη παρτίδα 125 σετ με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία θα διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα μέσω των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

«Κάθε ημέρα, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ρισκάρουν τη ζωή τους στην Ουκρανία, προκειμένου να δώσουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες στον τοπικό πληθυσμό και να ενημερώσουν τον κόσμο για την πραγματικότητα αυτού του πολέμου. Είμαστε αποφασισμένοι να τους υποστηρίξουμε και να τους προστατεύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ. Τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία, από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος. 

Χιλιάδες δημοσιογράφοι εργάζονται στην Ουκρανία, πολλοί χωρίς τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό ή την απαραίτητη προστασία, επισημαίνει ο Οργανισμός σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για Ουκρανούς δημοσιογράφους, που στο παρελθόν ασχολούνταν με τοπικά ζητήματα και ξαφνικά έγιναν πολεμικοί ανταποκριτές, απροετοίμαστοι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τώρα, τονίζει η UNESCO. 

Παράλληλα, ο Οργανισμός μεταφράζει στα ουκρανικά και διανέμει σε πολλές γλώσσες το εγχειρίδιο εκπαίδευσης ρεπόρτερ που εργάζονται σε «εχθρικό περιβάλλον», τα οποία έχει συντάξει με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. 

Επιπλέον, η UNESCO οργανώνει online «μαθήματα» για την εργασία σε εχθρικό περιβάλλον και την εκπαίδευση για τις πρώτες βοήθειες, όπως και για το ψυχολογικό τραύμα που σχετίζεται με την εργασία σε εμπόλεμη ζώνη. 

Τέλος, η Οργάνωση χρηματοδοτεί τηλεφωνική γραμμή με την οποία θα μπορούν να επικοινωνούν δημοσιογράφοι όλο το 24ωρο, σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια για να απομακρυνθούν από επικίνδυνη περιοχή. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM