Η Ρωσία χρησιμοποίησε στην Ουκρανία βορειοκορεατικούς πυραύλους, λέει ο ΟΗΕ

ΟΗΕ: Επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βορειοκορεατικούς πυραύλους στην Ουκρανία Facebook Twitter
Κρατήρας μετά από πυραυλική επίθεση στο Χάρκοβο - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Τα συντρίμμια ενός πυραύλου που προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας στις 2 Ιανουαρίου, προέρχονταν από έναν βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο της σειράς Hwasong-11, ανέφεραν οι παρατηρητές κυρώσεων του ΟΗΕ σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε έκθεση που είδε το Reuters τη Δευτέρα. 

Στην 32σέλιδη έκθεση, οι παρατηρητές κυρώσεων του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα συντρίμμια που ανακτήθηκαν από έναν πύραυλο που προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας στις 2 Ιανουαρίου 2024 προέρχονται από έναν πύραυλο της σειράς Hwasong-11 της Βόρειας Κορέας» και «παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Βόρεια Κορέα»

Η Βόρεια Κορέα, επισήμως γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), τελεί υπό κυρώσεις του ΟΗΕ για τα βαλλιστικά πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα από το 2006, και τα μέτρα αυτά έχουν ενισχυθεί με την πάροδο των ετών. 

Τρεις παρατηρητές των κυρώσεων ταξίδεψαν στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα για να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια και δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι ο πύραυλος κατασκευάστηκε από τη Ρωσία. «Δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ανεξάρτητα από πού εκτοξεύθηκε ο πύραυλος, ούτε από ποιον» σύμφωνα με τη σχετική έκθεση. 

«Οι πληροφορίες σχετικά με την τροχιά που παρείχαν οι ουκρανικές αρχές υποδεικνύουν ότι εκτοξεύθηκε εντός της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έγραψαν σε μια έκθεση της 25ης Απριλίου προς την επιτροπή κυρώσεων για τη Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

«Μια τέτοια τοποθεσία, εάν ο πύραυλος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, πιθανόν να υποδηλώνει προμήθεια από υπηκόους της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφεραν, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Βόρεια Κορέα το 2006. 

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα για μεταφορά όπλων στη Ρωσία και χρήση τους εναντίον της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά συμφώνησαν πέρυσι να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις. Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους που προμήθευε η Βόρεια Κορέα εναντίον της Ουκρανίας σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις. 

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι της σειράς Hwasong-11 δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά δημόσια από την Πιονγιάνγκ το 2019.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία άσκησε βέτο στην ετήσια ανανέωση των παρατηρητών των κυρώσεων του ΟΗΕ -γνωστή ως Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων- που επί 15 χρόνια παρακολουθούσε την επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά και βαλλιστικά πυραυλικά της προγράμματα. 

Μέσα σε λίγες ημέρες από την επίθεση της 2ας Ιανουαρίου, η Εισαγγελία του Χάρκοβο παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης τμήματα του πυραύλου, λέγοντας ότι ήταν διαφορετικός από τα ρωσικά μοντέλα και ότι «ενδέχεται να πρόκειται για πύραυλο που προμηθεύτηκε η Βόρεια Κορέα».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM