Η μαγεία της Όπερας του Βερολίνου, στο γηροκομείο -Οι διαφορετικές «παραστάσεις»

Η μαγεία της Όπερας του Βερολίνου, στο γηροκομείο -Οι διαφορετικές «παραστάσεις» Facebook Twitter
0

Οι ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας δεν μπορούν εύκολα να πάνε στην Όπερα. Για αυτό, η Όπερα... πάει σε εκείνους, στο Βερολίνο.

Η Deutsche Oper ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου τις επισκέψεις σε γηροκομεία στο Βερολίνο, ενώ έχει ανακοινώσει πως αυτές οι παραστάσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Νεαροί μουσικοί της περίφημης Όπερας του Βερολίνου δείχνουν το ταλέντο τους στους ηλικιωμένους, που φαίνεται να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.

Το ρεπερτόριο είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει από την παραδοσιακή συμφωνική μουσική μέχρι τα πιο σύγχρονα ακούσματα με τζαζ επιρροές. Για τον 23χρονο Γκούντραμ Χάμερ, σολίστα στο τρομπόνι, η επίσκεψη στο γηροκομείο είναι μία καινούργια, διαφορετική εμπειρία. «Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Στην Όπερα έχουμε συνηθίσει να καθόμαστε με όλη την ορχήστρα ακριβώς μπροστά στο κοινό, που είναι βέβαια πιο μεγάλο, πιο μαζικό. Μπορεί να μαζευτούν 2.000 άνθρωποι σε ένα βράδυ. Εδώ έχουμε συνήθως 10, 15, το πολύ 20 ανθρώπους που μας παρακολουθούν», δήλωσε.

To 2013 η Deutsche Oper είχε ανεβάσει τον «Φάλσταφ» του Τζουζέπε Βέρντι με σκηνικό ένα γηροκομείο του Μιλάνου, το Casa Verdi. Τότε ήταν μία σκηνοθετική έμπνευση του Κρίστοφ Λόι, τώρα όμως στόχος είναι να διασκεδάσουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί. Μάλιστα, για πολλούς από αυτούς είναι η πρώτη φορά που απολαμβάνουν κλασική μουσική σε ζωντανή εκτέλεση.

«Μακάρι να κρατούσε ακόμη περισσότερο. Ποτέ δεν έχω πάει σε μία συναυλία κλασσικής μουσικής. Θα χαιρόμουν πολύ να τους ξαναδώ να παίζουν», δήλωσε συγκινημένη η 86χρονη Μαργκό Έγκερτ.

Αλλά και οι μουσικοί φαίνεται να το απολαμβάνουν. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα είχαν σταματήσει οι παραστάσεις και οι πρόβες, εξαιτίας του κορωνοϊού. Τώρα, η επαφή με αυτό το διαφορετικό κοινό προσφέρει στους νεαρούς μουσικούς μια ευκαιρία για εξάσκηση, αλλά και την αίσθηση της ικανοποίησης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να παίξουμε σε ένα τέτοιο κοινό, που δεν έχει την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία της ζωντανής μουσικής», δήλωσε ένας από αυτούς, ο Γκούντραμ Χάμερ. «Είναι άλλωστε και για μας μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε με τους συναδέλφους και να μην περιοριζόμαστε μόνο σε ψηφιακές πρόβες», εξήγησε.

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ: Η «Επιχείρηση Sindoor» και το μήνυμα πίσω από το όνομα

Διεθνή / Η επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ: Η «Επιχείρηση Sindoor» και το μήνυμα πίσω από το όνομα

Η Ινδία εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους σε έξι πόλεις του Πακιστάν και στο Κασμίρ υπό πακιστανική διοίκηση, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους - Το Πακιστάν απάντησε με καταρρίψεις ινδικών μαχητικών
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM