Οι ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας δεν μπορούν εύκολα να πάνε στην Όπερα. Για αυτό, η Όπερα... πάει σε εκείνους, στο Βερολίνο.

 

Η Deutsche Oper ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου τις επισκέψεις σε γηροκομεία στο Βερολίνο, ενώ έχει ανακοινώσει πως αυτές οι παραστάσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Νεαροί μουσικοί της περίφημης Όπερας του Βερολίνου δείχνουν το ταλέντο τους στους ηλικιωμένους, που φαίνεται να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.

 

Το ρεπερτόριο είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει από την παραδοσιακή συμφωνική μουσική μέχρι τα πιο σύγχρονα ακούσματα με τζαζ επιρροές. Για τον 23χρονο Γκούντραμ Χάμερ, σολίστα στο τρομπόνι, η επίσκεψη στο γηροκομείο είναι μία καινούργια, διαφορετική εμπειρία. «Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Στην Όπερα έχουμε συνηθίσει να καθόμαστε με όλη την ορχήστρα ακριβώς μπροστά στο κοινό, που είναι βέβαια πιο μεγάλο, πιο μαζικό. Μπορεί να μαζευτούν 2.000 άνθρωποι σε ένα βράδυ. Εδώ έχουμε συνήθως 10, 15, το πολύ 20 ανθρώπους που μας παρακολουθούν», δήλωσε.

 

 

To 2013 η Deutsche Oper είχε ανεβάσει τον «Φάλσταφ» του Τζουζέπε Βέρντι με σκηνικό ένα γηροκομείο του Μιλάνου, το Casa Verdi. Τότε ήταν μία σκηνοθετική έμπνευση του Κρίστοφ Λόι, τώρα όμως στόχος είναι να διασκεδάσουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί. Μάλιστα, για πολλούς από αυτούς είναι η πρώτη φορά που απολαμβάνουν κλασική μουσική σε ζωντανή εκτέλεση.

 

«Μακάρι να κρατούσε ακόμη περισσότερο. Ποτέ δεν έχω πάει σε μία συναυλία κλασσικής μουσικής. Θα χαιρόμουν πολύ να τους ξαναδώ να παίζουν», δήλωσε συγκινημένη η 86χρονη Μαργκό Έγκερτ.

 

Αλλά και οι μουσικοί φαίνεται να το απολαμβάνουν. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα είχαν σταματήσει οι παραστάσεις και οι πρόβες, εξαιτίας του κορωνοϊού. Τώρα, η επαφή με αυτό το διαφορετικό κοινό προσφέρει στους νεαρούς μουσικούς μια ευκαιρία για εξάσκηση, αλλά και την αίσθηση της ικανοποίησης.

 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να παίξουμε σε ένα τέτοιο κοινό, που δεν έχει την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία της ζωντανής μουσικής», δήλωσε ένας από αυτούς, ο Γκούντραμ Χάμερ. «Είναι άλλωστε και για μας μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε με τους συναδέλφους και να μην περιοριζόμαστε μόνο σε ψηφιακές πρόβες», εξήγησε.

 

Με πληροφορίες από DW

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr