Βαθαίνει η κρίση στη Γεωργία- Εξελέγη πρώην ποδοσφαιριστής για την προεδρία

Η κρίση στη Γεωργία βαθαίνει με την εκλογή πρώην ποδοσφαιριστή στην προεδρία Facebook Twitter
0

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, Μιχαήλ Καβελασβίλι, εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας από το αμφιλεγόμενο κοινοβούλιο της χώρας, έπειτα από 17 ημέρες έντονων φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.

Ο 53χρονος πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση, λαμβάνοντας 224 από τις 225 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος το Σάββατο.

Η αντιπολίτευση, που κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, μποϊκόταρε τη διαδικασία, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, διαμαρτυρόμενοι για την εκλογή του. Ορισμένοι μάλιστα έπαιξαν και ποδόσφαιρο, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι ένας πρώην ποδοσφαιριστής δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί της χώρας.

Η απερχόμενη φιλοδυτική πρόεδρος, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, χαρακτήρισε την εκλογή του Καβελασβίλι «παρωδία», επιμένοντας ότι η ίδια εκπροσωπεί τον μοναδικό νόμιμο θεσμό της χώρας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίντζε την κατηγόρησε για «υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων», προειδοποιώντας ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική στο τέλος της θητείας της, στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές, κορυφώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ έως το 2028. Οι φιλοευρωπαϊκές τάσεις παραμένουν ισχυρές στη Γεωργία, με καθημερινές διαδηλώσεις στους δρόμους της Τιφλίδας, όπου οι διαδηλωτές απαιτούν νέες εκλογές.

Ο Καβελασβίλι, ιδρυτής του κόμματος «Λαϊκή Δύναμη», το οποίο έχει κατηγορηθεί για διάδοση αντιδυτικής προπαγάνδας, υπήρξε συντάκτης του αμφιλεγόμενου νόμου περί «ξένων πρακτόρων». Αν και το κόμμα του συμμετείχε στις εκλογές σε συνεργασία με το «Γεωργιανό Όνειρο», τώρα δηλώνει «υγιής αντιπολίτευση».

Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχίες

Η εκλογή Καβελασβίλι και η γενικότερη πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη γεωργιανή κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία. Η ΕΕ καταδίκασε τη «βίαιη και παράνομη» καταστολή των διαδηλωτών, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε βίζες για Γεωργιανούς αξιωματούχους.

Διαδηλωτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης και του ισχυρού άνδρα της χώρας, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ενώ η αστυνομική βία και οι αυθαίρετες συλλήψεις έχουν προκαλέσει κατακραυγή από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το μέλλον της χώρας να εξαρτάται από τη δυνατότητα της κοινωνίας να επιβάλει δημοκρατικές αλλαγές, παρά τις πιέσεις από το κυβερνών καθεστώς.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM