Η Κομισιόν μπλοκάρει κονδύλια σε κυβερνήσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία

Η Κομισιόν μπλοκάρει κονδύλια σε κυβερνήσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε., συνδέοντας πιο άμεσα τις δημοσιονομικές ροές προς τα κράτη μέλη με τον σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και το κράτος δικαίου. Η νέα πρόταση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, εντάσσεται στο προσχέδιο του πολυετούς προϋπολογισμού 2028–2034 και αποτελεί απάντηση στις αποσταθεροποιητικές πολιτικές χωρών όπως η Ουγγαρία.

Το σχέδιο προβλέπει τη συστηματική εφαρμογή της λεγόμενης αιρεσιμότητας (conditionality mechanism), επεκτείνοντας τη σύνδεση μεταξύ κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και σεβασμού του κράτους δικαίου σε ολόκληρο τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα, μόνον μέρος των 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ του ΠΔΠ ήταν συνδεδεμένο με τέτοιους όρους.

Όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που περιήλθε στη διάθεση του Politico, η νέα προσέγγιση στοχεύει στην αποτροπή φαινομένων όπως «η σκόπιμη μετατόπιση επενδύσεων από τα κράτη μέλη για να αποφύγουν συγκεκριμένες αιρεσιμότητες (χορήγηση που δίνεται υπό προϋποθέσεις και όρους)». Στην πράξη, πρόκειται για μια προσπάθεια να κλείσουν τα κενά που επιτρέπουν σε κυβερνήσεις να παρακάμπτουν τους θεσμικούς κανόνες της Ε.Ε. μέσω δημιουργικής διαχείρισης των κονδυλίων.

Υπό πίεση ο Όρμπαν – Κίνδυνος απώλειας εξουσίας πριν την έγκριση

Η στόχευση είναι προφανής: η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, η οποία ήδη έχει δει να παγώνουν κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Η Επιτροπή φέρεται να «εκμεταλλεύεται» τη δημοσκοπική κάμψη του Όρμπαν, ο οποίος χάνει έδαφος έναντι του συντηρητικού και φιλοευρωπαίου αντιπάλου του, Πέτερ Μάγιαρ, ενόψει των εκλογών του 2026.

«Το νέο σύστημα αιρεσιμότητας θα είναι εναρμονισμένο και ενιαίο για όλα τα ταμεία της Ε.Ε.», αναφέρεται στο έγγραφο. Με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό να αναμένονται χρονοβόρες – και την έγκριση να προσδιορίζεται για το 2027 – η Κομισιόν επενδύει σε ένα πολιτικό τοπίο χωρίς τον Όρμπαν, ελπίζοντας ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση Μάγιαρ θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της Βουδαπέστης με τις Βρυξέλλες.

Πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη στηρίξει την πρόβλεψη ενισχυμένων αιρεσιμότητων. Η Φινλανδία, στην επίσημη τοποθέτησή της προς την Κομισιόν, ζήτησε να εφαρμοστεί η ρύθμιση σε όλα τα κονδύλια της Ε.Ε.. Αντίθετα, η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία – η οποία έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις για θεσμικές παρεκκλίσεις – υποστήριξαν ότι το ισχύον πλαίσιο «επιτρέπει την άσκηση αυθαίρετης πολιτικής πίεσης» σε τομείς άσχετους με την προστασία του προϋπολογισμού.

Μία από τις πιο καινοτόμες πτυχές της πρότασης είναι η ένταξη της λεγόμενης «έξυπνης αιρεσιμότητας» (smart conditionality), η οποία προβλέπει την κατευθείαν μεταφορά των «παγωμένων» κονδυλίων σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, τα χρήματα για επιδοτήσεις αγροτών δεν θα επηρεάζονται, αλλά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ή πανεπιστημιακή χρηματοδότηση ενδέχεται να παγώνουν σε περίπτωση παραβίασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαλερί Αγιέρ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βάζουμε ξεκάθαρους όρους: Καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε αυταρχικούς ηγέτες, αλλά συνεχής στήριξη προς την κοινωνία των πολιτών».

Ωστόσο, η πρόταση δεν είναι χωρίς επικρίσεις: ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η απευθείας παράκαμψη των κυβερνήσεων ίσως μειώσει τα κίνητρα για την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι αναμένεται να εξετάσουν αυτές τις ενστάσεις στις επείγουσες διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM