Οι νέοι στην Ευρώπη χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Οι νέοι στην Ευρώπη χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pexels
0

Μόνο οι μισοί νέοι στη Γαλλία και την Ισπανία πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, ενώ η υποστήριξη στο πολίτευμα είναι ακόμη χαμηλότερη στην Πολωνία, σύμφωνα με έρευνα.

Η πλειοψηφία της γενιάς Ζ στην Ευρώπη, το 57%, προτιμά τη δημοκρατία από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης. Ωστόσο, τα ποσοστά υποστήριξης διαφέρουν σημαντικά, φτάνοντας μόλις το 48% στην Πολωνία και περίπου 51-52% στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ στη Γερμανία είναι το υψηλότερο, στο 71%.

Πάνω από ένας στους πέντε, το 21%, θα υποστήριζε αυταρχική διακυβέρνηση υπό ορισμένες συνθήκες. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Ιταλία, στο 24%, και χαμηλότερο στη Γερμανία, στο 15%. Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία ήταν 23%.

Σχεδόν ένας στους δέκα σε αυτές τις χώρες δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η κυβέρνησή του είναι δημοκρατική ή όχι, ενώ ένα ακόμη 14% δεν ήξερε ή δεν απάντησε.

Ο Θόρστεν Φας, πολιτικός επιστήμονας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Μεταξύ των ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτικά δεξιότερα του κέντρου και αισθάνονται ότι έχουν οικονομικές δυσκολίες, μόνο ένας στους τρεις υποστηρίζει τη Δημοκρατία».

«Η δημοκρατία δέχεται πιέσεις, τόσο από μέσα όσο και από έξω» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Περισσότεροι από 6.700 νέοι ηλικίας 16 έως 26 ετών από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία απάντησαν στην ένατη ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για το Ίδρυμα Tui, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα για τη νεολαία στην Ευρώπη.

Το 48% ανησυχεί ότι το δημοκρατικό σύστημα στη χώρα του βρίσκεται σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών το 61% στη Γερμανία, όπου η οικονομία – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – αντιμετωπίζει προβλήματα και η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξημένης υποστήριξης από νέους ψηφοφόρους.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η άνοδος της Κίνας και η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν μετατοπίσει την αντίληψη για την παγκόσμια ισχύ μακριά από την Ευρώπη. Μόνο το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί την ΕΕ ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες.

Παρά, ή ίσως λόγω, του Brexit, το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στη Βρετανία, φτάνοντας το 50%. Από τους Βρετανούς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 73% επιθυμούσε επιστροφή στην ΕΕ, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι Ευρωπαίοι (47%) υποστήριζαν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Το 83% θεωρεί τις ΗΠΑ μέλος της κορυφαίας τριάδας παγκόσμιας ισχύος, ακολουθούμενες από την Κίνα με 75% και τη Ρωσία με 57%.

Η διαφορά ανάμεσα στα φύλα

Η αυξανόμενη πόλωση οδηγεί τους νέους Ευρωπαίους, όπως και τους μεγαλύτερους, προς τα άκρα των ιδεολογιών, αλλά έχει εμφανιστεί μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα φύλα.

Σχεδόν ένας στους πέντε, το 19%, αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικά δεξιότερα του κέντρου, αυξημένο από 14% το 2021, ενώ το 33% θεωρεί τον εαυτό του κεντρώο, το 32% αριστερό και το 16% χωρίς κάποια συγκεκριμένη πολιτική ταμπέλα.

Οι γυναίκες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία δηλώνουν πιο συχνά προοδευτικές σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι νέοι άντρες στην Πολωνία και την Ελλάδα έχουν γίνει πιο συντηρητικοί την ίδια περίοδο.

Η υποστήριξη για αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση αυξήθηκε παντού, από 26% το 2021 σε 38% σήμερα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Οι περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελπίδα για το μέλλον της ΕΕ, και δύο στους τρεις υποστηρίζουν έντονα να παραμείνει η χώρα τους στην Ένωση, αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, το 39% θεωρεί ότι η ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατική και μόλις το 6% πιστεύει ότι οι εθνικές τους κυβερνήσεις λειτουργούν καλά και δεν χρειάζονται σημαντικές αλλαγές.

Η Elke Hlawatschek, επικεφαλής του Ιδρύματος Tui, δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που εδώ και δεκαετίες μας έχει φέρει ειρήνη, ελευθερία κινήσεων και οικονομική πρόοδο, σήμερα θεωρείται δυσκίνητο».

Οι Έλληνες βλέπουν πιο έντονη την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του πολιτικού τους συστήματος και είναι οι πιο δύσπιστοι απέναντι στην ΕΕ. Ο Φας περιέγραψε αυτή την στάση ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη, που οδήγησε την ελληνική οικονομία στα όρια της κατάρρευσης.

Παρά την αυξημένη υποστήριξη των νέων Ευρωπαίων για την προστασία του κλίματος, μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι αυτή πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της οικονομικής ανάπτυξης. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από το 44% που ήταν το 2021.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία έκανε «εκτεταμένη» χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, δηλώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Ρωσία έκανε «εκτεταμένη» χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, δηλώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Ολλανδικές και γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που τεκμηριώνουν την ευρεία χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις 
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ σχεδιάζει αγώνα UFC στον Λευκό Οίκο για τα 250 χρόνια των ΗΠΑ

Διεθνή / «Fight! Fight! Fight!»: Ο Τραμπ σχεδιάζει αγώνα UFC στον Λευκό Οίκο για τα 250 χρόνια των ΗΠΑ

O Τραμπ αποκάλυψε πως ο πρόεδρος του UFC, Ντάνα Γουάιτ, θα αναλάβει τη διοργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «αγώνα τίτλου» μπροστά σε κοινό 20.000 με 25.000 θεατών
LIFO NEWSROOM