Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου», σύμφωνα με νέα έκθεση

Έκθεση: Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου» Facebook Twitter
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπονόμευσε σημαντικά το κράτος δικαίου κάνοντας αλλαγές στο δικαστικό σώμα και επέδειξε «μεγάλη δυσανεξία στην κριτική των μέσων ενημέρωσης», σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εντεινόμενης «δημοκρατικής ύφεσης» της Ευρώπης, σύμφωνα με έναν συνασπισμό ομάδων για τις πολιτικές ελευθερίες.

Σε έκθεση της, η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties) αναφέρει ότι η Ιταλία είναι μία από τις πέντε «χώρες αποδομητές» - μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία - που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου σε όλες σχεδόν τις πτυχές του».

Στην Ουγγαρία, που από καιρό έχει ταξινομηθεί ως «εκλογική απολυταρχία», οι ερευνητές εντόπισαν «σημαντική οπισθοδρόμηση» του κράτους δικαίου το 2024. Η πίεση στις μη κυβερνητικές ομάδες και τα μέσα ενημέρωσης εντάθηκε μετά την έναρξη λειτουργίας του γραφείου προστασίας της κυριαρχίας της Ουγγαρίας, το οποίο έχει ευρείες εξουσίες για τη διερεύνηση Ούγγρων που δραστηριοποιούνται στη δημόσια ζωή.

Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου», σύμφωνα με νέα έκθεση Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν / Φωτ: EPA, αρχείου

«Η δημοκρατική ύφεση της Ευρώπης έχει βαθύνει το 2024», αναφέρει η Liberties σε ανακοίνωσή της. Η έκθεση, η οποία κοινοποιήθηκε στον Guardian πριν από τη δημοσίευση της, υπογραμμίζει τα δικαστικά συστήματα που υπόκεινται σε πολιτική χειραγώγηση, την αδύναμη επιβολή του νόμου κατά της διαφθοράς, την υπερβολική χρήση των ταχέων νομοθετικών διαδικασιών, την παρενόχληση των δημοσιογράφων και τους αυξανόμενους περιορισμούς στις ειρηνικές διαμαρτυρίες. «Χωρίς αποφασιστική δράση, η ΕΕ κινδυνεύει με περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας», καταλήγει η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από 43 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 21 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Liberties ξεκίνησε την ετήσια άσκηση το 2019 για να συμπληρώσει τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βαρόμετρο για την υγεία των δημοκρατιών της ΕΕ.

«Ανησυχητική η επιμονή των παραβιάσεων του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ»

Οι έξι εκθέσεις της ΜΚΟ έδειξαν «την ανησυχητική επιμονή των παραβιάσεων του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Βίκτορ Καζάι, ανώτερος εμπειρογνώμονας για το κράτος δικαίου στο Liberties. «Όλες οι θεμελιώδεις πτυχές του κράτους δικαίου αντιμετώπισαν όλο και πιο σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, ενώ οι προσπάθειες της ΕΕ να αντιστρέψει την τάση ήταν «απογοητευτικά περιορισμένες».

«Η πιο ανησυχητική κατηγορία χωρών» ήταν οι «αποδομητές», είπε ο Καζάι, αναφερόμενος σε κυβερνήσεις που πήραν μέτρα για την υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Στην Ιταλία, οι ερευνητές υπογράμμισαν πώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είχε συντάξει προτάσεις για να δώσει «απεριόριστες εξουσίες» στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί των εισαγγελέων, γεγονός που θα αύξανε τον πολιτικό έλεγχο του δικαστικού σώματος. Οι Ιταλοί συνεργάτες επισήμαναν επίσης «πρωτοφανή επίπεδα παρέμβασης στα δημόσια μέσα ενημέρωσης», όπως η ακύρωση του «αντιφασιστικού μανιφέστου» του συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι και η πειθαρχική υπόθεση που άνοιξε εναντίον του οικοδεσπότη της εκπομπής talk show στην οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί η ομιλία του Σκουράτι.

Έκθεση: Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου» Facebook Twitter
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι / Φωτ: EPA, αρχείου

Στη Βουλγαρία, η έκθεση εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν έρευνες κατά της διαφθοράς εναντίον επιφανών πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, ενώ συνεχίστηκαν μακροχρόνια προβλήματα - όπως η ρίψη οικοδομικών αποβλήτων στο δήμο της Σόφιας.

Στη Σλοβακία, ανησυχία προκάλεσαν πολλές αλλαγές που εισήγαγε η κυβέρνηση του εθνικιστή λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίκο, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του γραφείου του κεντρικού εισαγγελέα και ενός νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες «ρωσικού τύπου». Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, κάθε ΜΚΟ που λαμβάνει περισσότερα από 5.000 ευρώ από το εξωτερικό θα πρέπει να φέρει την ετικέτα της «οργάνωσης υποστηριζόμενης από το εξωτερικό».

Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου», σύμφωνα με νέα έκθεση Facebook Twitter
Χιλιάδες Κροάτες κρατούν πλακάτ που γράφουν «Αρκετά!» καθώς συμμετέχουν σε διαμαρτυρία κατά του διορισμού του Ιβάν Τούρουντιτς ως Γενικού Εισαγγελέα της Κροατίας, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας / Φωτ: EPA, αρχείου

Στην Κροατία, η ακεραιότητα του δικαστικού συστήματος αμφισβητήθηκε μετά την ανάδειξη του Ιβάν Τούρουντιτς στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ενός δικαστή με στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HSZ).

Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου», σύμφωνα με νέα έκθεση Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο / Φωτ: EPA, αρχείου

Στη Ρουμανία, οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές έδειξαν ότι μία επιτυχημένη εκστρατεία στο TikTok μπορεί να δώσει σε έναν άσημο υπερεθνικιστή την πρωτιά στις εκλογές, ενώ ένα νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας λιμνάζει στο κοινοβούλιο από το 2021.

Οι «δημοκρατίες-πρότυπα» επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα 

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν επίσης ότι οι «δημοκρατίες-πρότυπα», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, στη βορειοδυτική Ευρώπη δεν είναι απρόσβλητες από τα προβλήματα.

Στη Γαλλία, οι ερευνητές προειδοποίησαν για την αυξανόμενη χρήση του άρθρου 49.3 για την προώθηση αποφάσεων χωρίς ψηφοφορία, καθώς και για τους αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, που θεσπίστηκαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ή για την αντιμετώπιση των ξένων παρεμβάσεων.

Στη Γερμανία, οι ερευνητές επαίνεσαν τους αυστηρότερους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της πρακτικής «περιστρεφόμενων θυρών», όπου ανώτεροι αξιωματούχοι αναλάμβαναν θέσεις εργασίες σε τομείς που μέχρι πρότινος ρύθμιζαν.

Ωστόσο, εξέφρασαν ανησυχίες για «υπερβολικές και δυσανάλογες» αντιδράσεις σε φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της λογοκρισίας φιλοπαλαιστινιακών φωνών. Τον περασμένο Απρίλιο η αστυνομία έκλεισε ένα τριήμερο παλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο, φοβούμενη ότι θα έδινε βήμα σε αντισημιτικές απόψεις.

Η ΜΚΟ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρατήσει πιο αυστηρή στάση στην επιτήρηση των κρατών μελών και να επιταχύνει τη νομική δράση για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ