Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca- «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις όπως συμφωνήσαμε»

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca- «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις όπως συμφωνήσαμε» Facebook Twitter
EPA
0

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, έπειτα από το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Αναμένω ότι η εταιρεία θα παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους εταίρους μας παγκοσμίως», ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή της.


Η Κομισιόν, στην ανακοίνωση για την έγκριση του εμβολίου, υπενθύμισε ότι το συμβόλαιο με την AstraZeneca προβλέπει την παράδοση συνολικά 400 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2021. Αυτές θα προστεθούν στις 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech και τις 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα από 18 ετών και άνω. Η έγκριση για το συγκεκριμένο εμβόλιο ήρθε εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κομισιόν και τη φαρμακευτική εταιρεία, για τις παραδόσεις. Αυτό είναι το τρίτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που εγκρίνεται στην ΕΕ, έπειτα από αυτό που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech και το εμβόλιο της Moderna.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν από 18 έως 55 ετών. «Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά αποτελέσματα σε μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) για να παρέχουν έναν αριθμό για το πόσο καλά θα λειτουργεί το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα», ανέφερε ο ΕΜΑ.

Επεσήμανε όμως ότι «αναμένεται προστασία, με δεδομένη μια ανασολογική απόκριση παρατηρείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και με βάση την εμπειρία από άλλα εμβόλια. Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια σε αυτό τον πληθυσμό, οι επιστήμονες του ΕΜΑ θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερους ενήλικες».

AstraZeneca: Αναπόφευκτες οι καθυστερήσεις

Στο μεταξύ σήμερα ο CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτες οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην παρασκευή των εμβολίων, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν.

«Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ», δήλωσε και συμπλήρωσε πως η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα.

«Η AstraZeneca εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι απολύτως επικεντρωμένη στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Παρίσι: Δεν μπορεί να επηρεάζεται μόνο η ΕΕ από τις καθυστερήσεις

Από την άλλη, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, τόνισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι καθυστερήσεις και υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να τιμωρούνται οι Ευρωπαίοι προς όφελος μιας «άλλης χώρας».

«Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην παραγωγή (...), όμως εάν υπάρχουν δικαιολογημένες καθυστερήσεις, δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζουν μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε. «Δεν μπορεί να υπάρχει από τη μία πλευρά σημαντική καθυστέρηση στις παραδόσεις προς την Ευρώπη και από την άλλη παραδόσεις που τηρούνται ή επιταχύνονται προς μια άλλη χώρα», συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στη Βρετανία.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην τοξικομανής μητέρα

Διεθνή / To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην χρήστρια ουσιών μητέρα του

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ προσπάθησε να απευθυνθεί στο κοινό που λάτρεψε την αυτοβιογραφία του, ενώ η σύζυγος και η μητέρα του επιστρατεύτηκαν επί σκηνής
LIFO NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM