Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε περνά στην αντεπίθεση και δηλώνει πως είναι ένδειξη «ενοχής» για τη Γάζα η αντίδραση των ΗΠΑ προς το πρόσωπό της.
Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, απάντησε στις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της η κυβέρνηση Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόπειρα φίμωσης όσων τολμούν να υπερασπιστούν τους ανίσχυρους. «Οι ισχυροί τιμωρούν όσους μιλούν για τους ανίσχυρους, δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά ενοχής», έγραψε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο X, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών μέτρων εναντίον της.
"The powerful punishing those who speak for the powerless, it is not a sign of strength, but of guilt".
— Francesca Albanese, UN Special Rapporteur oPt (@FranceskAlbs) July 10, 2025
Let's stand tall, together. https://t.co/7D1vrNRGS7
Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δέχεται κυρώσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τους επικριτές της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία διαρκεί πλέον 21 μήνες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων στην Αλμπανέζε, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη αξιωματούχος με αποστολή να διερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.
Την Πέμπτη, σε δύο ακόμα αναρτήσεις, η Αλμπανέζε κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αποστρέψει το βλέμμα από τη Γάζα. «Ας σταθούμε όρθιοι, μαζί», έγραψε. Σε άλλο μήνυμά της υπογράμμισε: «Όλα τα βλέμματα πρέπει να παραμείνουν στη Γάζα, όπου παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στην αγκαλιά των μητέρων τους, ενώ οι πατέρες και τα αδέλφια τους βομβαρδίζονται σε κομμάτια ενώ αναζητούν φαγητό».
Μιλώντας σε ζωντανή εκπομπή του Middle East Eye, σχολίασε: «Φαίνεται ότι έχω χτυπήσει ένα νευρικό σύστημα. Η ανησυχία μου είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στη Γάζα ενώ εσείς και εγώ μιλάμε, και τα Ηνωμένα Έθνη είναι εντελώς ανίκανα να παρέμβουν».
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της άμεσης παύσης αυτού που η ίδια περιγράφει ως «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας - κατηγορία που αρνούνται κατηγορηματικά το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρέχουν στρατιωτική στήριξη στο Τελ Αβίβ.
Το Ισραήλ έχει ήδη παραπεμφθεί για κατηγορίες γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ εκκρεμεί έρευνα και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, σε σχέση με την καταστροφική του επίθεση στη Γάζα.
Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ανεξάρτητη ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η απόφαση δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο», υπενθυμίζοντας ότι οι ειδικοί εισηγητές δεν λογοδοτούν στον γενικό γραμματέα και λειτουργούν ανεξάρτητα.
Ο Γιούργ Λάουμπερ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον, καλώντας όλα τα κράτη μέλη «να συνεργαστούν πλήρως με τους ειδικούς εισηγητές και τους εντολοδόχους του Συμβουλίου και να απέχουν από οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού ή αντιποίνων εναντίον τους».
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των «επιθέσεων και των απειλών» κατά προσώπων που έχουν διοριστεί από διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ και το ΔΠΔ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι δικαστές του ΔΠΔ έχουν υπάρξει στόχοι κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Το τελευταίο διάστημα, η Αλμπανέζε έχει αποστείλει επιστολές προς διάφορες κυβερνήσεις καλώντας τες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ – και μέσω κυρώσεων – για τον τερματισμό του αιματηρού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας. Η Ιταλίδα ερευνήτρια υποστηρίζει ενεργά τη δικαστική διερεύνηση των ισραηλινών ενεργειών, ζητώντας την απαγγελία κατηγοριών από το ΔΠΔ εις βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου.
Πρόσφατα, η Αλμπανέζε δημοσίευσε έκθεση στην οποία κατονομάζει αρκετές αμερικανικές εταιρείες ως εμπλεκόμενες στην υποστήριξη της ισραηλινής κατοχής και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων κατά της Αλμπανέζε, κατηγορώντας την για «εκστρατεία πολιτικού και οικονομικού πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ», η οποία «δεν θα γίνει πλέον ανεκτή».
«Θα υποστηρίζουμε πάντα τους εταίρους μας στο δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο στα κοινωνικά δίκτυα, ανακοινώνοντας ότι η Αλμπανέζε προστίθεται στη λίστα κυρώσεων για «έργο που είχε ως αποτέλεσμα παράνομες διώξεις Ισραηλινών στο ΔΠΔ».
Η Ιταλίδα αξιωματούχος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από φιλοϊσραηλινούς κύκλους τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Μέση Ανατολή. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την απομάκρυνσή της από τα καθήκοντά της, επικαλούμενη «ένα μακροχρόνιο μοτίβο δηλητηριώδους αντισημιτισμού και αμείλικτης αντι-ισραηλινής προκατάληψης».
Η ανακοίνωση χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αλμπανέζε περί γενοκτονίας και απαρτχάιντ από το Ισραήλ «ψευδείς και προσβλητικούς».
Οι κυρώσεις εις βάρος της Αλμπανέζε έρχονται ως αποκορύφωμα μιας εξάμηνης – όπως τη χαρακτηρίζουν αναλυτές – συντονισμένης εκστρατείας από την κυβέρνηση Τραμπ για την καταστολή της διεθνούς κριτικής προς τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ. Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν συλλήψεις και απελάσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ή σε πολιτικές εκδηλώσεις στήριξης της Γάζας.
Με πληροφορίες από Guardian