Η εταιρεία που δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και «εκτόξευσε» την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Ιρλανδία: Εταιρεία δοκίμασε την τετραήμερη εργασία - 50% πάνω η παραγωγικότητα, χαρούμενοι οι εργαζόμενοι Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Εταιρείες στην Ιρλανδία που δοκίμασαν το μοντέλο της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοί τους άρχισαν να κοιμούνται περισσότερο, να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για άσκηση και εθελοντισμό.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η θετική ανταπόκριση των εργοδοτών, με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πείραμα να σχεδιάζουν να διατηρήσουν τελικά το εν λόγω πρόγραμμα εργασίας. 

Συγκεκριμένα, συνολικά 12 εταιρείες μείωσαν τις ώρες εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο μιας εξάμηνης δοκιμής που διεξήχθη από το ιρλανδικό συνδικάτο Fórsa, την Four-Day Week Ireland, το University College Dublin και το Boston College. 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο τέλος της δοκιμής, το 100% των εργαζομένων επιθυμούσε να διατηρηθεί το μειωμένο ωράριο εργασίας. Όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν. 

Σύμφωνα με τον Barry Prost, συνιδρυτή της Rent a Recruiter που συμμετείχε στο πείραμα, το μειωμένο ωράριο προσέφερε σε μικρές επιχειρήσεις όπως η δική του «ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» για την προσέλκυση ταλέντων.

Πριν από το πείραμα η εταιρεία είχε ποσοστό εναλλαγής προσωπικού 20%. «Χάναμε προσωπικό από μεγαλύτερες εταιρείες, οπότε αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι αρκετά τολμηρό», δήλωσε ο Prost.

Η Rent a Recruiter δεν μπορούσε να συγκριθεί με τους μισθούς που προσέφεραν οι μεγαλύτερες εταιρείες. Ο Prost δήλωσε ότι η εταιρεία ήθελε να βρει ένα προσιτό «όφελος» που θα μπορούσε να αποτελέσει «βασικό παράγοντα διαφοροποίησης» στη «μάχη» για απόκτηση ταλαντούχων εργαζομένων. Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στόχευε ακριβώς σε αυτό. 

Η Rent a Recruiter έχει διατηρήσει όλους τους υπαλλήλους της στους έξι μήνες που πέρασαν από την καθιέρωση της τετραήμερης εβδομάδας. Ο Prost δήλωσε ότι οι εσωτερικές μετρήσεις έδειξαν αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων και αύξηση 50% στη μέση παραγωγικότητα

Προκειμένου να διατηρηθεί το πελατολόγιο και η παραγωγικότητα, η εταιρεία όφειλε να πάρει «κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα επίπεδα της παραγωγικότητας και των προτεραιοτήτων», δήλωσε ο Prost. Ενδεικτικά, αποφεύχθηκαν τα περιττά meetings και όσα email θα μπορούσαν να διακόψουν την ομαλή εργασιακή ροή.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την τετραήμερη εβδομάδα, η συγκεκριμένη εταιρεία εφάρμοσε και πλήρη τηλεργασία

Βέβαια, ο Prost δήλωσε πως δεν ήταν όλα τέλεια. Ως εκτελεστικός διευθυντής, ο ίδιος δεν υιοθέτησε την τετραήμερη εβδομάδα: «Οι διευθυντές πρέπει να αντισταθμίσουν τις απώλειες τις Παρασκευές, απαντώντας τα τηλέφωνα και συναντώντας πελάτες».

Με πληροφορίες από Insider

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM