Η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 2014 είναι «μη ρεαλιστική», λέει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 2014 είναι «μη ρεαλιστική», λέει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Facebook Twitter
Πιτ Χέγκσεθ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Πιτ Χέγκσεθ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, λέει ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 2014 είναι «μη ρεαλιστική».

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι θα ήταν δυνατή η εγκαθίδρυση μιας «διαρκούς ειρήνης» μόνο με μια «ρεαλιστική αξιολόγηση του πεδίου της μάχης». Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποβάθμισε επίσης τις προτάσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απέκλεισε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μελλοντικών ρυθμίσεων ασφαλείας.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στο παρελθόν έχει απορρίψει την παραχώρηση εδαφών στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Χέγκσεθ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, δήλωσε στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που έχουν συμμαχήσει με την Ουκρανία:

«Θέλουμε, όπως και εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Το κυνήγι αυτού του απατηλού στόχου θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά». 

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές σε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα ελέγχει σήμερα περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία «μπορεί μια μέρα να γίνει ρωσική», θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική ανεξαρτησία μιας κυρίαρχης χώρας που, με την υποστήριξη της Δύσης, υπερασπίζεται τον εαυτό της από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Τραμπ συζήτησε την προσπάθεια της κυβέρνησής του να τερματίσει τον πόλεμο σε συνέντευξή του στο Fox News, πριν από μια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα μεταξύ του αντιπροέδρου του, Τζέι Ντι Βανς, και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μπορεί (σ.σ. η Ουκρανία) να κάνει μια συμφωνία, μπορεί να μην κάνει μια συμφωνία. Μπορεί να γίνουν Ρώσοι κάποια μέρα ή μπορεί να μην γίνουν Ρώσοι κάποια μέρα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τόνισε ότι θέλει επίσης να δει μια απόδοση της επένδυσης με την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, προβάλλοντας και πάλι την ιδέα ενός εμπορίου για τα ορυκτά σπάνιων γαιών του Κιέβου. Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου πιθανότατα θα ενθουσιάσουν το Κρεμλίνο, το οποίο έχει προσαρτήσει παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιοχές από την έναρξη της πλήρους εισβολής του και επιδιώκει την πλήρη υποταγή της Ουκρανίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM