Η Ε.Ε. ζητά «ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας για τα σιτηρά - «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Η Ε.Ε. ζητά «ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας για τα σιτηρά - «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμφωνία για την αποδέσμευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και ΟΗΕ και  η ένωση καλεί σε «ταχεία εφαρμογή της».

 «Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζητούμε την ταχεία εφαρμογή της», δήλωσε, ειδικότερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Είναι ένα καθοριστικό στάδιο στις προσπάθειες με στόχο να ξεπεραστεί η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που προκάλεσε η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ταχεία εφαρμογή της και την καλή πίστη στη συμφωνία» που υπογράφηκε την Παρασκευή, διευκρίνισε.

Στο συμφωνηθέν κείμενο προβλέπονται «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία θα ισχύει για «120 ημέρες», δηλαδή τέσσερις μήνες, όσο χρόνο χρειάζεται για να εξαχθούν οι σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι στοιβαγμένοι στα ουκρανικά σιλό, καθώς μια νέα συγκομιδή πλησιάζει.

«Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να βοηθήσει την Ουκρανία να μεταφέρει το συντομότερο δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της προς τις παγκόσμιες αγορές» υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει σκόπιμα τις αγροτικές υποδομές και τον εξοπλισμό, όπως και τις μεταφορές της Ουκρανίας, ότι προκαλεί ελλείψεις καυσίμων και ότι δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική διατροφική αλυσίδα σε όλο τον κόσμο μπλοκάροντας τα ουκρανικά λιμάνια και λεηλατώντας τα ουκρανικά σιτηρά.

«Η Ρωσία πράγματι έθεσε σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η παρούσα συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία να αρχίσει να αντιστρέφεται αυτή η αρνητική πορεία» δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ