Ερντογάν: Η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών προστατεύει δισεκατομμύρια άτομα από τον κίνδυνο λιμού

Ερντογάν: Η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών προστατεύει δισεκατομμύρια άτομα από τον κίνδυνο λιμού Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SEDAT SUNA
0

Παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεγράφη η συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών.

Ο Ερντογάν επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης στην Κωνσταντινούπολη, πως μέσω της συμφωνίας αυτής δισεκατομμύρια άτομα διαφεύγουν τον κίνδυνο λιμού. 

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως θα βοηθήσει όσον αφορά στον παγκόσμιο πληθωρισμό και έκρινε πως η εφαρμογή της θα εποπτεύεται από ένα κοινό κέντρο συντονισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ερντογάν, ακόμα, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να τερματίσουν τον πόλεμο, λέγοντας ότι δεν επηρεάζει μόνο τους εμπλεκόμενους, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Είπε ότι ο πόλεμος θα πρέπει να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Επαινετικά ήταν τα λόγια του για το κλίμα που δημιούργησε η χώρα του στις συνομιλίες πριν από τη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα του πως η συμφωνία θα αποτελεί σημείο καμπής. 

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Στο σχετικό κείμενο που υπέγραψαν οι εμπλεκόμενες πλευρές, περιλαμβάνοντας τα εξής:

Σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στο κέντρο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών πλευρών, ένας Ουκρανός, ένας Ρώσος, ένας Τούρκος, καθώς και ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες τους. Θα είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος εναλλαγής των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Πραγματοποίηση επιθεωρήσεων των πλοίων κατά την αναχώρησή τους από τα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στην Τουρκία. Η επιθεώρηση των πλοίων που θα μεταφέρουν τα φορτία των σιτηρών αποτελούσε απαίτηση της Μόσχας που ήθελε να αποκλείσει την παράλληλη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία. Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται από εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών κατά τον απόπλου και τον κατάπλου.

Ασφαλείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας. Ρώσοι και Ουκρανοί δεσμεύονται να σεβαστούν τους διαδρόμους ναυσιπλοΐας που θα διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα και θα εξαιρούνται από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Βάσει της συμφωνίας, εάν χρειασθεί αποναρκοθέτηση, θα πρέπει να γίνει από «τρίτη χώρα» - άλλη από τις τρεις εμπλεκόμενες - η οποία δεν έχει ορισθεί. Κατά την αναχώρηση από την Ουκρανία, τα πλοία θα συνοδεύονται από ουκρανικά (μάλλον πολεμικά) πλοία, ανοίγοντας τον δρόμο μέχρι την έξοδο από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα.

Τετράμηνη ανανεώσιμη ισχύς. Η συμφωνία θα έχει ισχύ τεσσάρων μηνών που θα ανανεώνεται αυτόματα. Αν 20 έως 25 τόνοι σιτηρών βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι στα σιλό των ουκρανικών λιμανιών, με έναν ρυθμό μεταφοράς 8 τόνων τον μήνα, οι τέσσερις μήνες θα αρκέσουν για τη μεταφορά του συνόλου των αποθεμάτων και την εκκένωση των σιλό.

Μνημόνιο για τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα. Μνημόνιο που θα συνοδεύει την συμφωνία και θα υπογράφεται από τον ΟΗΕ και τη Ρωσία θα εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα αφορούν τα σιτηρά και τα λιπάσματα κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Διεθνή / Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισ. ευρώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη Δευτέρα επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει «nein»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ