Η διοίκηση Μπάιντεν μετέφερε τον πρώτο κρατούμενο εκτός Γκουαντάναμο

Η διοίκηση Μπάιντεν μεταφέρει τον πρώτο κρατούμενο εκτός Γκουαντάναμο Facebook Twitter
EPA
0

Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κα προχώρησε στη μεταφορά κρατουμένου  εκτός της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια να συρρικνωθεί ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος πληθυσμός της φυλακής και πιθανώς να οδηγήσει και στο οριστικό κλείσιμό της.

Ο κρατούμενος, ο 56χρονος Μαροκινός πολίτης Abdul Latif Nasser, είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες και είχε οριστεί η απελευθέρωσή του το 2016, αλλά κρατήθηκε στις φυλακές για άλλα πέντε χρόνια.

Συνολικά, πέρασε 19 χρόνια στο Γκουαντάναμο χωρίς κατηγορίες εναντίον του, καθιστώντας τον έναν από τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο, που υπόκεινται σε απεριόριστη κράτηση.

Η μεταφορά του στο Μαρόκο εγκρίθηκε κοντά στο τέλος της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε δεσμευτεί να κλείσει το Γκουαντάναμο, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν μπορέσει να αφεθεί ελεύθερος ο Nasser.

Η άφιξή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ουσιαστικά σταμάτησε τη διαδικασία μεταφοράς κρατουμένων, με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να δεσμεύεται να «φορτώσει το Γκουαντάναμο με κακούς».

Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να αναλαμβάνει δράση από το σημείο που είχε σταματήσει η διοίκηση Ομπάμα.

Η μεταφορά του Nasser στη χώρα καταγωγής του αφήνει 39 ακόμα κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, από τους περίπου 800 συνολικά, από όταν άνοιξε η φυλακή το 2002.

Η πλειονότητα των κρατουμένων που παραμένουν στο Γκουαντάναμο - περίπου τα τρία τέταρτα - κρατούνται επίσης ως «κρατούμενοι για πάντα» χωρίς κατηγορία εναντίον τους ή δίκη. Για δέκα από αυτούς έχει εγκριθεί η αποφυλάκισή τους από αρμόδια επιτροπή επανεξέτασης του Γκουαντάναμο, όπως και στην περίπτωση Nasser, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη χώρες που είναι διατεθειμένες να τους πάρουν, οι οποίες θα έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας.

Η απελευθέρωση του Nasser ακολουθεί πλήθος ενδείξεων που υποδηλώνουν ότι έρχεται μια αλλαγή στην πολιτική προσέγγιση σε ότι αφορά στο Γκουαντάναμο.

Ο Nasser προσγειώθηκε στο Μαρόκο νωρίς το πρωί της Δευτέρας, κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Καζαμπλάνκα, ενώ θα επανασυνδεθεί με την οικογένειά του τις επόμενες ημέρες και θα εργαστεί στην επιχείρηση καθαρισμού πισίνων του αδελφού του, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές εξακολουθούν να αντιτίθενται στο κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο και την απελευθέρωση των κρατουμένων, λέγοντας ότι παραμένουν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες του npr

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM