Η Αλβανία «δεν αναγνωρίζει» τα πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων

Η Αλβανία «δεν αναγνωρίζει» τα πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων Facebook Twitter
0

Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία εξισώνει με τα τριετούς φοίτησης δικά της, αν και αναγνωρίζει κανονικά και χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα τα πτυχία ιδρυμάτων άλλων χωρών.

Σύμφωνα με το «Θέμα», το υπουργείο Παιδεία έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος, ενώ τον σχετικό φάκελο χειρίζεται ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το αλβανικό υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ακόμα τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού η Αλβανία αντιστοιχεί τα τέσσερα έτη σπουδών στην Ελλάδα με τριετή φοίτηση στην χώρα με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Οι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα, μόνο αν συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Αλβανίας αφού τα ελληνικά πτυχία τετραετούς φοίτησης αναγνωρίζονται ως αντίστοιχα με τα αλβανικά bachelor τριετούς φοίτησης.

Τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Αλβανίας επιδιώκουν να επιλύσουν το θέμα μέσω του συστήματος πιστωτικών μονάδων, καθώς η Αλβανία στις τριετείς προπτυχιακές σπουδές έχει 180 πιστωτικές μονάδες, και στη συνέχεια ακολουθεί το μεταπτυχιακό για ένα ή και δύο χρόνια. Η Ελλάδα, δίνει 240 μονάδες πιστωτικές μονάδες σε όσους ολοκληρώσουν τις τετραετείς σπουδές.

Η αναγνώριση των ελληνικών πτυχίων θα βοηθούσε πολλούς Αλβανούς υπηκόους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ενώ αντίστοιχα θα αύξανε το ενδιαφέρον Αλβανών υποψήφιων φοιτητών για σπουδές στη χώρα μας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM