Γιατί το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν;

Γιατί το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν; Facebook Twitter
Ειδικοί αναλυτές εξηγούν τα επόμενα βήματα στη σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ / Φωτογραφία: EPA
0

Γιατί το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, δίνοντας συνέχεια σε μια σειρά επεισοδίων που - επισήμως - κανείς δεν επιθυμεί;

Η σύγκρουση Ισράηλ - Ιράν στη Μέση Ανατολή θα έχει συνέχεια, εκτιμούν διεθνολόγοι και πολιτικοί αναλυτές. Οι δύο χώρες δεν πρόκειται να μείνουν σε όσα έχουν ήδη γίνει, πιστεύουν οι αναλυτές που θεωρούν επίσης ότι η απάντηση του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι αναπόφευκτη, αν και είναι πιθανό μία τέτοια ισραηλινή επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Μέση Ανατολή που βρίσκεται στο κατώφλι του χάους.

Γιατί θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν;

Η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ είναι συνήθης. Αλλά γίνεται, μέχρι τώρα, μέσω τρίτων περιφερειακών παραγόντων, των λεγόμενων αντιπροσώπων του Ιράν, όπως η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Για πρώτη φορά, το Ιράν εξαπέλυσε χθες απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους και drones που απογειώθηκαν από το ιρανικό έδαφος. Ακόμη και αφού σχεδόν το σύνολο των ιρανικών πληγμάτων αναχαιτίστηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ και των συμμάχων του, το γεγονός «επανακαθορίζει τις ισορροπίες» μεταξύ των δύο αντιπάλων, δηλώνει ο Stéphane Audrand, σύμβουλος ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ηδη, την 1η Απριλίου, ξεπεράστηκε μία κόκκινη γραμμή με την επίθεση του Ισραήλ κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό. «Ιστορικά, το Ισραήλ επιδεικνύει μηδενική ανοχή αν το έδαφός του πλήττεται από άλλο κράτος», τονίζει ο Stéphane Audrand που θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μπορεί να μην αντιδράσει». «Η ισραηλινή απάντηση θα δοθεί επί του ιρανικού εδάφους», γράφει στο Χ ο Tamir Hayman, πρώην αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών που διευθύνει το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ (INSS).

Το Ισραήλ θα πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;

«Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες παραμέτρους: Με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων», λέει η αναλύτρια Sima Shine, πρώην πράκτορας της Μοσάντ που διευθύνει το πρόγραμμα για το Ιράν του INSS. Για τον έλεγχο του κινδύνου κλιμάκωσης, «θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να αρκεσθούν σε πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων, κατά των βάσεων από όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι, κατά των εργοστασίων που κατασκευάζουν τα drones», σύμφωνα με τον Stéphane Audrand. Αλλωστε, η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ήταν υπολογισμένη για την αποφυγή «πρόκλησης μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά», εκτιμά ο Menahem Merhavy, ειδικός για το Ιράν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Οι Ιρανοί έπληξαν το Ισραήλ «κατά ελεγχόμενο τρόπο», κυρίως «για να μην λάβουν μία εξίσου βαριά απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ που θα έθετε σε κίνδυνο του πυρηνικό τους πρόγραμμα», δηλώνει ο Χάσνι Αμπίντι του Κέντρου Μελετών και Ερευνας για το Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο της Γενεύης. Με δεδομένο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρείται απρόβλεπτος και παίζει την πολιτική του επιβίωση ως επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού της δεξιάς και της ακροδεξιάς, υπάρχει ο κίνδυνος του υπερβολικού ενθουσιασμού με τα πυρηνικά, λέει ο Stéphane Audrand.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη συνέχεια της έντασης στη Μέση Ανατολή;

«Εάν το Ισραήλ απαντήσει υπερβολικά ενεργητικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης που μπορεί να διαχυθεί», προειδοποιεί ο Meir Litvak, διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Αλλά, δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο απευθείας μέτωπο με το Ιράν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Ακόμα περισσότερο που η ισραηλινή ηγεσία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί σε διπλωματικό επίπεδο, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με όλο και σφοδρότερες κριτικές στην διεθνή σκηνή για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Λωρίδα της Γάζας.

Αυτές οι χώρες που επικρίνουν την διαχείριση του πολέμου στην Γάζα, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, συντάχθηκαν χθες απέναντι στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την υποστήριξή τους, ενώ πολλές χώρες ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιορδανία, υποστήριξαν στρατιωτικά την ισραηλινή άμυνα απέναντι στην ιρανική επίθεση. Σε σημείο που «το Ισραήλ δεν μπορεί να απαντήσει χωρίς να συμβουλευθεί τους Αμερικανούς», θεωρεί η Sima Shine. Και πριν απαντήσει, «δεν αρκεί να λάβει συμβουλή, αλλά να εξασφαλίσει την έγκριση της Ουάσινγκτον», δηλώνει ο Tamir Hayman. «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας, μπορούμε να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να ενεργήσουμε έξυπνα», έγραψε ο Hayman στο Χ. Και πιστεύει ότι «η χθεσινή επιτυχία στην άμυνα» επιτρέπει στο Ισραήλ να μην επιδείξει βιασύνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Τα 330 πλήγματα από την Τεχεράνη με cruise, πυραύλους επιφανείας και drones, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με Χούτι και Χεζμπολάχ - Η αντιεροπορική «ασπίδα» του Ισραήλ - Ο ρόλος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM