Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή 

Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή  Facebook Twitter
0

Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή, καταγράφει σε ένα κατατοπιστικό γράφημα η εφημερίδα New York Times.

Oι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν, proxy groups, όπως ονομάζονται διεθνώς, εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά του Ισράηλ, στην ταραγμένη Μέση Ανατολή. Το Ιράν, άλλωστε, ήταν πάντοτε το «διαφορετικό» στη Μέση Ανατολή: Ο πληθυσμός της χώρας είναι κατά κύριο λόγο περσόφωνος σε μια περιοχή όπου οι περισσότεροι μιλούν αραβικά. Οι Ιρανοί, στη συντριπτική πλειονότητα, είναι μουσουλμάνοι σιίτες, την ώρα που οι λαοί της Μέσης Ανατολής είναι κυρίως μουσουλμάνοι σουνίτες. Η Τεχεράνη έχει πολύχρονη «παράδοση» αναζητώντας αποδυναμωμένους σιιτικούς πληθυσμούς στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να τους εκπαιδεύσει και να τους οπλίσει - σε συνεργασία κυρίως και με την κυβέρνηση της Συρίας. Είναι οι proxy ομάδες της, οι αντιπρόσωποι, που μέχρι την επίθεση της 14ης Απριλίου κατά του Ισραήλ, ήταν εκείνοι που διεξήγαγαν τον πόλεμο με τον «σιωνιστικό εχθρό».

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, που εξασκεί τα τελευταία 45 χρόνια, το Ιράν έχει πετύχει να προβάλει τη στρατιωτική του ισχύ σε μεγάλη έκταση. Οι New York Times εκτιμούν ότι περισσότερες από 20 ομάδες στη Μέση Ανατολή, άμεσα ή έμμεσα, με συνδυασμό όπλων, εκπαίδευσης και οικονομικής βοήθειας, υποστηρίζουν σήμερα το Ιράν και τις θέσεις του και κυρίως, είναι έτοιμες να πολεμήσουν μαζί του. Υποκινούμενες, τώρα, από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, οι ένοπλες αυτές ομάδες έχουν κινητοποιηθεί ταυτόχρονα προς παρόμοιους στόχους.

Συχνά, οι αναλυτές θεωρούν πως αυτές οι ομάδες ταυτίζονται και πράγματι, «μοιράζονται» πολλούς κοινούς στόχους, ειδικά αυτούς που θέτει το Ιράν. Όμως, κάθε μία από αυτές τις ομάδες έχει επίσης δικά της, καθαρά τοπικά συμφέροντα. Και, με λίγες εξαιρέσεις, το Ιράν δεν τις ελέγχει πλήρως, όπως επισημαίνουν οι New York Times, που δημιούργησαν ένα ειδικά επεξηγηματικό γράφημα με τις κυριότερες από τις ομάδες που υποστηρίζουν την Τεχεράνη.


Η Χαμάς είναι στενός σύμμαχος του Ιράν και δίνει στην Τεχεράνη μία απευθείας σύνδεση με το Παλαιστινιακό ζήτημα, που έχει απήχηση σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή  Facebook Twitter

Η Χεζμπολάχ είναι η μεγαλύτερη, παλαιότερη και καλύτερα εκπαιδευμένη αντιπροσωπευτική ομάδα του Ιράν στη Μέση Ανατολή. 

Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή  Facebook Twitter

Οι Χούτι είναι ένας από τους πιο πρόσφατους συμμάχους του Ιράν. Πρόκειται για στρατιωτική ομάδα που επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, μία βασική ναυτική διαδρομή.

Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή  Facebook Twitter

Ένοπλες ομάδες Ιρακινών στηρίζουν επίσης το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη έχει διασφαλίσει τη βαθιά επιρροή της στη γειτονική της χώρα και είναι δύναμη τόσο στην πολιτική σκηνή του Ιράκ όσο και στην οικονομία, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή  Facebook Twitter

Ένοπλες ομάδες στη Συρία: Πουθενά δεν έχει δώσει τόσα χρήματα το Ιράν, από ότι έχει κάνει με την κυβέρνηση στη Συρία, που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ποιες είναι οι ομάδες - «αντιπρόσωποι» του Ιράν στη Μέση Ανατολή  Facebook Twitter


Με πληροφορίες από New York Times

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Τα 330 πλήγματα από την Τεχεράνη με cruise, πυραύλους επιφανείας και drones, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με Χούτι και Χεζμπολάχ - Η αντιεροπορική «ασπίδα» του Ισραήλ - Ο ρόλος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ μπορεί να έδωσε προσωρινά τέλος στο πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ, όμως οι συνέπειες αυτής της κίνησης μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Διεθνή / Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Ηταν εισαγγελέας για 27 χρόνια - Εξελέγη με πολύ μικρή διαφορά πρόεδρος το 2022 - Σταματά ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα όπου εμπλέκεται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ